Projecte

Petits cuiners, grans descobriments!

Escola Sant Llàtzer - Tortosa

Infantil

e3008389@xtec.cat

.

Col.laboradors

Share
Etapa/Cicle
Infantil
Àmbits d’acció
Salut i Benestar
Tecnologies Maker
Brodat
Durada
més de 50 hores

Pregunta essencial, repte o servei

Com podem cuidar-nos amb el menjar?

Propòsit del projecte

Que els infants prenguin consciència de la importància d’una alimentació saludable i sostenible per tal de cuidar-se a un mateix i al nostre entorn, compartint amb la comunitat idees per afavorir la cuina de temporada i de proximitat; adonant-se que plegats podem canviar coses i millorar el nostre entorn.

Descripció del projecte i de l’obra

A partir de l'interès dels infants per la cuina, hem iniciat un projecte que ha permès als infants manipular, tastar i cuinar amb aliments de temporada, tot fomentant hàbits saludables i sostenibles. Aquesta descoberta s’ha enriquit amb la creació d’un hort per a la tribu on han pogut observar i participar activament en el creixement dels aliments, connectant de manera vivencial amb els cicles de la natura. Processos i investigacions que finalment s’han compartit amb la comunitat educativa fent visibles els aprenentatges i les propostes dels infants per millorar la nostra alimentació.

Creació d’obres o productes

Els infants experimenten i coneixen diferents fruites i verdures cuinant receptes de temporada amb productes de proximitat. Aquestes receptes es recullen en un llibre que es compartirà amb la comunitat i amb les biblioteques més properes per fomentar hàbits d’alimentació saludable. Paral·lelament, investiguen d’on surten aquests aliments creant un hort a la terrassa de l’aula per potenciar també aquests hàbits i deixar empremta a l’escola.

Col·laboradors externs

Pagesos i experts d’hort de la nostra comunitat educativa que ens han ajudat a crear l’hort.
Biblioteques del nostre entorn que ens han proporcionat molts llibres de consulta i àlbums il·lustrats relacionats amb el projecte. Nosaltres afegirem un llibre al seu catàleg creat pels mateixos infants.

Preguntes connectores

- Quins aliments són saludables pel nostre cos?
- Com podem cuinar receptes saludables i de temporada?
- D’on surt el menjar?
- Què passa dins del cos quan mengem?
- Com podem fer arribar el nostre missatge al nostre entorn?
- Què hem après? Com podem continuar aprenent?
- Com podem compartir amb la comunitat tot allò que hem après?

Objectius d’Aprenentatge

- Manipular, tastar i cuinar aliments sans per tal d'adquirir hàbits d’alimentació saludable.
- Valorar els aliments de temporada per promoure un consum saludable i sostenible.
- Relacionar les estacions amb receptes per comprendre el pas del temps.
- Participar activament en converses per expressar idees i escoltar els altres.
- Plantejar hipòtesis a partir de l’experimentació per tal d’entendre com funciona el món.
- Col·laborar en la cura de l’hort per entendre el cicle de les plantes i adquirir hàbits sostenibles.

Reflexió

“Estes receptes haurien de conèixer-les tots els restaurants del món! Amb el nostre llibre les podrien aprendre a preparar tothom!" (infant d’I5)