Projecte

Ni+Ni-

Institut Campclar - Tarragona

ESO 2n Cicle

e3006125@xtec.cat

.

Col.laboradors

Share
Etapa/Cicle
ESO 2n Cicle
Desafiaments
Salut i Benestar Drets humans i equitat
Tecnologies Maker
Plòter de tall
Durada
més de 50 hores

Pregunta essencial, repte o servei

Què podem fer per viure en una societat lliure de desigualtats entre gèneres?

Propòsit del projecte

Que l’alumnat adquireixi una mirada igualitària, identificant actituds i desigualtats de gènere en el seu entorn i en si mateix per promoure canvis personals i col·lectius.

Descripció del projecte i de l’obra

És un projecte de dues setmanes que realitza l’alumnat de 3r d’ESO i que treballa els valors de la igualtat entre gèneres i la no discriminació. L’alumnat fa diverses activitats de recerca d’informació, anàlisi i extreu conclusions. Consta de quatre blocs temàtics: desigualtat entre gèneres, violència de gènere, passat i futur en l’evolució del rol de la dona i reivindicacions. De cada bloc temàtic es creen uns materials plasmats al tòtem. L’última part és la reivindicació i comunicació a la ciutadania on l’alumnat explica als veïns les conclusions que s’han extret i els compromisos.

Creació d’obres o productes

Cada grup base crearà 1 tòtem expositor on hi haurà tot el que s’ha treballat al llarg del projecte. Els 4 blocs temàtics: Desigualtat entre gèneres, violència, passat i futur en l’evolució del rol de la dona i reivindicacions. Aquest tòtem s’exposarà al carrer per fer una campanya de conscienciació on s’informarà la ciutadania del treball que hem fet i de les reivindicacions que volem fer. Utilitzarem el plòter perquè els alumnes siguin creatius per construir el tòtem. Poden realitzar els títols, la silueta de gènere o les diferents imatges.

Col·laboradors externs

Cau de llunes (associació feminista de TGN) i H2O (col·lectiu LGTBI+ Camp de Tarragona). Aquests col·laboradors externs realitzen l’activitat inicial per motivar l’alumnat i començar amb la reflexió i la conscienciació sobre la desigualtat.

Preguntes connectores

Qui té més oportunitats?
Què vol dir tenir una actitud masclista?
Qui t'ha ensenyat a ser com ets?
Com t'agrada que et tractin?
Què espera la societat del teu gènere?
Com actuaràs a partir d’ara?
Què és la segregació salarial?
A la societat, apliquem equitat o igualtat?
Què farem?
Com ho farem?
Com podem mostrar a tota la comunitat la nostra proposta?

Objectius d’Aprenentatge

- Identificar actituds i pràctiques de desigualtat per fomentar el respecte i la igualtat de gènere.
- Analitzar materials culturals críticament per transformar missatges masclistes.
- Comunicar idees i reivindicacions de manera clara per sensibilitzar la comunitat.
- Utilitzar dades recollides per argumentar propostes de canvi social.
- Expressar opinions i emocions a partir de casos ficticis per identificar els propis hàbits i actituds masclistes.
-Descobrir la història del rol de les dones al barri Torreforta per analitzar a què anomenem divisió de gènere i construir noves actituds més igualitàries.

Reflexió

“Les discussions sorgides a l'aula demostren que és un projecte provocador i motivador”. Professora de Ciències Socials de 3r ESO. “La implicació de l’alumnat és diversa, en major o menor grau s’assoleixin molts dels objectius d’aprenentatge”. Coordinador de Projectes 3r ESO. “Pensava que no m’agradaria aquest projecte, però m’ho he passat bé discutint amb les companyes i els companys de temes nostres”. Alumna de 3r ESO.

Recursos i materials

Productes vinculats