Ens alimentem saludablement
Escola Bellavista Joan Camps i Giró - Les Franqueses del Vallès
Primària 1r Cicle
a8059780@xtec.cat
.


Pregunta essencial, repte o servei
Què podem fer perquè tot el que mengem ens ajudi a créixer i estar sans i sanes?
Propòsit del projecte
S’ha detectat que l’esmorzar que porta l’alumnat no sempre és prou saludable, per això aquest projecte es proposa que l’alumnat prengui consciència de la necessitat d’una alimentació saludable coneixent la diversitat cultural i personal del seu entorn més proper.
Descripció del projecte i de l’obra
L’alumnat descobreix la importància d’alimentar-se de manera sana i equilibrada, així com el procés de digestió que succeeix dins el nostre cos. Comparteix la recepta d’un dels plats que menja a casa i pren consciència del tipus d’esmorzar que porta a l’escola. Per a portar sempre un esmorzar saludable l’alumnat dissenya unes bossetes, adhesius i clauers amb el missatge d'“Esmorzar saludable” i imatges d’aliments saludables. Per a produir aquests articles es fan servir la talladora làser i la talladora de vinil.
Creació d’obres o productes
Cada grup de cicle inicial pensa i dissenya una solució per aconseguir que els seus esmorzars siguin més saludables: El grup A dissenya unes enganxines que es tallen amb la Plotter de tall, el grup B dissenya un missatge amb imatges d’aliments saludables que es talla amb la Plotter de tall i s’estampa a una bosseta de roba. El grup C dissenya uns clauers de fusta on les peces que el componen es tallen amb la talladora làser. Cada alumne/a del cicle inicial s’emporta una bosseta d’esmorzar amb una enganxina i un clauer a dins.


Col·laboradors externs
Hem comptat amb la visita al centre d’una infermera del municipi que ha explicat a l’alumnat la digestió amb el suport d’un bust amb les parts del cos per dins i simulant tot el procés de la digestió de manera manipulativa amb material divers.
Preguntes connectores
- A totes les cases cuinem els mateixos plats?
- Quins aliments mengem a casa?
- D’on provenen els aliments que mengem?
- Quins aliments ens ajuden a créixer?
- Què passa amb el que mengem dins el nostre cos?
- Què podem fer perquè els nostres esmorzars siguin més saludables?
- Com podem explicar el que hem après amb aquest projecte?
Objectius d’Aprenentatge
- Comprendre oralment una frase breu i senzilla en anglès, adequada a una situació quotidiana, reconeixent vocabulari i estructures bàsiques treballades.
- Reconèixer el vocabulari i les expressions treballades amb el suport de textos i imatges, per tal d'adquirir vocabulari en anglès.
- Identificar els aliments que són més saludables per créixer sans.
- Escriure una recepta de casa donant resposta als diferents elements que hi ha en aquesta tipologia de text.
- Explicar una recepta de casa amb el suport del seu text escrit utilitzant una postura adequada, un to entenedor i una pronúncia clara.
- Expressar oralment el procés seguit per resoldre el repte proposat, amb el suport de la cartografia elaborada entre tots/es durant el desenvolupament del projecte.
Reflexió
Ens ha agradat molt conèixer el que passa dins el nostre cos quan mengem i ho vam entendre molt bé quan l’Edurne, infermera del nostre municipi, ens va fer una activitat perquè ho entenguéssim millor. (Alumnat de 1r i 2n) Ens ha sorprès molt positivament la implicació de l’alumnat en les diverses activitats proposades i el grau de conscienciació que han adquirit a l’hora de valorar si el seu esmorzar és més o menys saludable. (Mestres d’Inicial)
Recursos i materials
Productes vinculats