Projecte

SOStenibilitat

Institut de Sils - Sils

ESO 1r Cicle

fturon@institutdesils.cat; ntorres@institutdesils.cat; b7009708@xtec.cat

.

Share
Etapa/Cicle
ESO 1r Cicle
Àmbits d’acció
Medi Ambient Salut i Benestar
Tecnologies Maker
cap
Durada
entre 25 i 35 hores

Pregunta essencial, repte o servei

Com podem contribuir a curar un planeta que està emmalaltint?

Propòsit del projecte

Fomentar la consciència crítica, la responsabilitat social i la implicació activa de l’alumnat en la resolució dels grans reptes ecològics, socials i econòmics del planeta. A través de la recerca i l’anàlisi de dades, esdevenen agents de canvi, capaços de comprendre la realitat, prendre decisions informades i impulsar accions concretes per ajudar a curar el planeta.

Descripció del projecte i de l’obra

L’alumnat pren consciència sobre la situació ecològica, social i econòmica del planeta a través de l’estudi dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Mitjançant la metodologia científica, formulen hipòtesis, dissenyen i apliquen una enquesta a l’institut, analitzen dades i extreuen conclusions. A partir d’això, consensuen compromisos, redacten un decàleg d’accions i impulsen una campanya de conscienciació amb el màxim impacte, fomentant així el pensament crític, la responsabilitat social i la participació activa.

Col·laboradors externs

Rebel·lió o extinció, @XRGirona, participa en el llançament del projecte en una dinàmica on es presenten els principals reptes que està afrontant la humanitat davant l’emmalaltiment del planeta. Rebel·lió o extinció és un moviment internacional no violent que intenta parar l’extinció massiva i minimitzar el risc de col·lapse social.

Preguntes connectores

- Què estem fent, com a societat, per revertir la situació actual del planeta?
- Quina problemàtica relacionada amb els ODS podem abordar com a joves compromesos amb el canvi?
- Quines eines científiques i d’investigació ens permeten afrontar aquest repte amb rigor i eficiència?
- Com podem implicar a tota la comunitat educativa en aquest projecte de canvi i conscienciació?
- Quins compromisos concrets podem prendre per millorar els ODS que hem treballat?
- Com podem garantir que un màxim nombre d’alumnes assumeixi aquests compromisos de manera activa?

Objectius d’Aprenentatge

Objectiu 1.
Analitzar i investigar accions o dilemes ambientals, de salut i socials que generin debat, reflexió i anàlisi sobre els principals problemes globals, així com les seves conseqüències sobre el planeta i la vida humana. A partir d’aquest procés, identificar problemàtiques concretes i proposar compromisos individuals i col·lectius per abordar-les, afavorint el desenvolupament sostenible.

Objectiu 2.
Formular preguntes rellevants, analitzar dades i elaborar conclusions utilitzant mètodes estadístics i estudis sobre l’alumnat, per investigar els problemes ambientals i socials que afecten els joves.

Objectiu 3.
Comunicació clara del plantejament, els resultats i les conclusions de la recerca, utilitzant diverses eines de comunicació. Avaluar l’impacte dels hàbits saludables i sostenibles en la nostra comunitat per generar consciència i promoure canvis que millorin l’entorn ambiental i social.

Reflexió

El projecte té un impacte social real. L'alumnat dona resposta a problemes rellevants, implicant la resta d'alumnat per tal d'actuar pel bé comú, desenvolupant la consciència crítica i valors de justícia global. L'impacte de la campanya de conscienciació en l'alumnat del centre ha estat elevat, seria interessant aprofitar també l'exhibició pública per arribar a les famílies o escoles de primària, i generar un impacte més ampli.