Projecte

Món en pau

Institut de Sils - Sils

ESO 2n Cicle

b7009308@xtec.cat, spous@institutdesils.cat, fbosch@institutdesils.cat

.

Share
Etapa/Cicle
ESO 2n Cicle
Àmbits d’acció
Pau i Democràcia
Tecnologies Maker
Audiovisual
Durada
entre 25 i 35 hores

Pregunta essencial, repte o servei

És possible conviure en pau a l’institut?

Propòsit del projecte

El propòsit del projecte és que l'alumnat conegui els esdeveniments passats per sensibilitzar-se amb els horrors de la guerra, i a través de la reflexió, pugui interpretar els problemes del món actual i fer propostes a favor de la pau.

Descripció del projecte i de l’obra

L'alumnat explora diferents conflictes globals i n'analitza les causes i les conseqüències amb el propòsit de sensibilitzar-se amb els horrors de la guerra i prendre consciència de quines actituds la promouen. Aquest anàlisi els ha de permetre fer una analogia entre el que passa al món i les relacions que s'estableixin en la vida quotidiana. A través d'exemples de persones que treballen per la pau i la mediació de conflictes acabaran fent propostes audiovisuals per promoure la pau a l'institut.

Col·laboradors externs

Assumpta Montellà, autora del llibre "La Maternitat d'Elna", ens presenta el llibre que hem llegit en l'hora del Pla lector.
Especialista en mediació, per donar base teòrica a l'art de l'acord i la negociació.
Persones refugiades, per donar testimoni de problemes actuals que poden sentir-se com seus.
Museu de l'Exili de la Jonquera, per aprendre més sobre refugiats de casa nostra.

Preguntes connectores

Per què hi ha guerres al món?
Com comencen les guerres?
El nostre país ha estat sempre en pau?
Com podem conèixer i cercar testimonis de persones que han viscut en guerra?
Quines accions i actituds contribueixen a la pau?
Com podem promoure la pau a l'institut?

Objectius d’Aprenentatge

- Reflexionar sobre els reptes del passat, present i futur, i afrontar-los des de la perspectiva del sistema-món, la justícia social i la sostenibilitat.
- Elaborar continguts propis en diferents formats, mitjançant aplicacions i estratègies de recollida i representació de dades més complexes, contrastant críticament fonts actuals i del passat, tant analògiques com digitals.
- Comprometre’s en l’exercici d’accions col·lectives orientades a la cohesió social, la solidaritat i la conservació del patrimoni artístic i cultural dins les comunitats de pertinença.

Reflexió

"És essencial conèixer el passat per construir un futur en pau" "Em sento una persona privilegiada pel fet de no haver viscut cap guerra" "La història de la Maternitat d'Elna m'ha impactat. M'emociona veure com una persona anònima ha pogut ajudar a tanta gent en moments tan difícils"