Podem garantir l'accés a una energia assequible, fiable i sostenible per tothom?
Descripció del projecte i de l’obra
El projecte implica la investigació i anàlisi de les diferents formes de generació d'energia, tant renovables com no renovables, per comprendre com funcionen i valorar-ne els impactes ambientals i socials. Es tracta d'una proposta ludificada, on, a través de diverses proves i activitats, l'alumnat acumula punts, que utilitza per planificar una proposta tècnica al repte final ludificat. El repte consisteix a actuar com a consultoria i determinar la millor manera d'electrificar una illa aïllada utilitzant energies renovables.
Reflexió
Ajuda els estudiants a prendre consciència sobre la importància de les energies renovable amb el medi ambient. Així mateix, estudien les diferents alternatives a l'ús de combustibles fòssils i els motiva a pensar en solucions creatives per a resoldre un repte energètic proposat. Finalment, fomenta la difusió i conscienciació sobre l'estat de molts països pel que fa a l'accés a l'energia a través de l'estudi de l'OD7
Recursos i materials
Productes vinculats
Logo Escola
LogoSociComunitari
Propòsit del projecte
Conscienciar sobre la rellevància de les energies renovables i promoure l'ús sostenible de fonts d'energia netes per a reduir la dependència dels combustibles fòssils.
Preguntes connectores
- Quines creus que seran les conseqüències futures si continuem depenent de les fonts d'energia no renovable? - Quins avantatges té una central eòlica respecte a una central tèrmica de combustió? - Per què creus que alguns països inverteixen més en energia solar que en energia hidroelèctrica? - Quins factors geogràfics o climàtics determinen la ubicació de les centrals d'energia? - Quin tipus de central creus que és més adequat per al vostre entorn local? - Com podríem combinar diferents tipus de centrals per cobrir les necessitats energètiques d'un país d'una manera sostenible?
Objectius d’Aprenentatge
- Comprendre el funcionament bàsic de les diferents fonts d’energia renovables i no renovables, així com el seu impacte ambiental. - Analitzar les característiques i el procés de generació d’energia de cada tipus de central elèctrica (avantatges i inconvenients). - Relacionar les necessitats energètiques d’un territori amb la disponibilitat de recursos i les opcions de producció sostenible. - Desenvolupar competències d’investigació, selecció d'informació i comunicació, elaborant materials visuals com infografies o presentacions. - Promoure el treball en equip i la reflexió crítica a través de l’anàlisi conjunta de dades i la presa de decisions en grup. - Aplicar coneixements matemàtics i científics per calcular potència i consum energètic a partir d’exemples reals. -Fomentar la consciència mediambiental i el desenvolupament sostenible, reflexionant sobre els models de generació energètica més adequats per minimitzar l’impacte ambiental.