
Pregunta essencial, repte o servei
Com podem descobrir i explicar com era la vida en un castell medieval del nostre poble?
Propòsit del projecte
Que l’alumnat desperti l’interès per la història local i sigui capaç de reinterpretar el passat medieval per connectar-lo amb el seu entorn, a través de la recerca i la creativitat.
Descripció del projecte i de l’obra
A partir de la lectura d'una llegenda del castell que hi havia a Anglès es va començar a treballar aquest projecte. Després es van fer diferents lectures de contes inspirats en l'Edat Mitjana i es van veure vídeos sobre com era la vida als castells. Amb aquesta informació i treballant, a vegades en grups i a vegades sols, per resoldre fitxes o fer jocs, els nens i nenes van anar descobrint les respostes a les preguntes connectores. Com a cloenda, vam fer una visita guiada i teatralitzada a la població de Besalú.
Creació d’obres o productes
Creació de dos lapbooks, on es recullen els estaments socials, les parts del castell i els personatges de l'època medieval. Un dels lapbooks tenia forma de torre i l'altre forma de castell. També es va crear un escut, una espasa i un casc i van representar una justa medieval. Aquests tres elements els van fer individualment amb cartró, cartolines i goma eva. L'escut el vam dividir en 4 parts i se'ls va proporcionar diferents plantilles per a que fessin el disseny sols. Als alumnes amb problemes motrius se'ls va ajudar a retallar les diferents parts.


Col·laboradors externs
Oficina de Turisme de Besalú.
Preguntes connectores
- Com és el casc antic del nostre poble?
- Com era un castell?
- Com es protegien els castells?
- Qui vivia en els castells?
- Què menjaven a l'època dels castells?
- Com anaven vestits?
- Com es desplaçava la gent?
- Com vivien?
Objectius d’Aprenentatge
- Descobrir que al poble hi havia un castell i comprendre la seva importància històrica i cultural mitjançant l'exploració de fonts visuals, orals i escrites, per connectar amb el patrimoni local i fomentar l'interès per la història del seu entorn immediat.
- Conèixer les parts d’un castell mitjançant l’observació i l’anàlisi de representacions visuals i models, per identificar els elements principals (muralles, torre del castell, fossat, pati d’armes, etc.) i comprendre la seva funció en el context històric i arquitectònic.
- Comprendre la funció d’una muralla a través de l’anàlisi de la seva estructura i ús en el passat, per identificar com protegia el castell i els seus habitants de possibles atacs i comprendre el seu paper en el context històric i defensiu.
- Reconèixer els diferents estaments socials de l’època medieval a partir de l’estudi de les seves funcions i rols (nobles, cavallers, camperols, etc.), per comprendre com s’organitzava la societat i establir connexions amb el context històric i cultural.
- Mostrar els aliments típics de l’època medieval mitjançant l’exploració de fonts visuals i escrites, per identificar els tipus de menjar disponibles, comprendre les seves característiques i conèixer com estaven relacionats amb els diferents estaments socials i les seves condicions de vida.
- Distingir les diferents peces de roba i parts de l’armadura dels cavallers mitjançant l’observació i l’anàlisi de representacions visuals i materials, per identificar les seves funcions específiques i comprendre la seva importància en la protecció i la vida quotidiana dels cavallers medievals.
- Adonar-se del temps que trigaven a fer qualsevol desplaçament en l’època medieval mitjançant la comparació amb els mitjans de transport actuals per comprendre les dificultats i limitacions dels viatges en aquell context.
- Conèixer les justes, els juglars, les danses i altres formes d’entreteniment medieval mitjançant l’exploració de textos, imatges i representacions pràctiques, per identificar-ne les característiques principals i comprendre el seu paper cultural i social en l’època dels castells.
- Conèixer altres èpoques històriques mitjançant l’exploració de fets destacats, personatges rellevants i formes de vida, per establir comparacions amb l’època actual i desenvolupar una perspectiva temporal i cultural més àmplia.
- Adonar-se dels canvis dels objectes al llarg del temps mitjançant l’observació i comparació d’objectes d’èpoques diferents, per comprendre com l’evolució tecnològica i cultural ha transformat les necessitats i usos humans.
Reflexió
Canviaríem tant l'obra com el producte final. S'emportarien a casa l'escut, l'espasa i el casc que fan a educació visual i plàstica. Així mateix, canviarem el lapbook per un mural amb el mapa conceptual que s'anirà fent durant el projecte. També canviarem el fil del projecte que es basarà en la recerca d'un element dins d'un castell imaginari que anirem recorreguent mentre el treballem. Encara que proposem aquests millores, l'alumnat va gaudir molt i van aprendre moltes coses.