L’arròs i el producte de proximitat
Escola Consol Ferré - Amposta
Primària 2n Cicle
e3010773@xtec.cat
.


Pregunta essencial, repte o servei
Què podem fer per incentivar els consum dels productes de proximitat?
Propòsit del projecte
Després de dos cursos treballant el Delta com a entorn proper i analitzar les seves problemàtiques ens proposem conèixer el procés del cultiu de l’arròs per analitzar quin impacte té sobre el territori i promoure accions per afavorir el consum de proximitat.
A partir de l'arròs ens plantegem quins altres productes de proximitat tenim i ens sorgeix la necessitat de promocionar-los i fer difusió de la importancia de consumir-los enlloc dels productes llunyans.
Descripció del projecte i de l’obra
Aquest projecte s’inicia a través del descobriment del cultiu de l'arròs al Delta de l'Ebre i el seu impacte en el nostre entorn. A través de l'arròs, definim què és el producte de proximitat i quins productes més podem trobar, a part de l’arròs, al nostre territori. Investiguem els seus beneficis per a la salut, el medi ambient i l'economia i aprenem a valorar el nostre paper com a futurs consumidors i difondre entre la comunitat educativa la importància de les nostres decisions a l’hora de consumir.
Creació d’obres o productes
Per tal de resoldre la pregunta essencial i que els coneixements adquirits durant el procés tinguin un impacte amb el nostre entorn, l’alumnat decideix elaborar uns cartells i díptics per difondre la importància de fer un consum responsable i de proximitat entre la comunitat educativa. Per fer els cartells hem introduït la part artística inspirant-nos en artistes, com Gregg Segal, que fan art a través del menjar.


Preguntes connectores
Com canvien els colors dels camps del Delta segons l’estació?
Només hi ha arròs al Delta?
Què vol dir producte de proximitat i com podem saber que ho és?
Quins productes de proximitat tenim al nostre territori?
Quin és el camí que fan els productes que venen de països llunyans?
Podem consumir productes que venen de lluny?
Quines accions podem fer per difondre el que hem après i fomentar el consum de proximitat?
Objectius d’Aprenentatge
Continuar descobrint el nostre entorn proper a través del cultiu de l’arròs de gran impacte al nostre territori.
Descobrir més productes de proximitat i els advantages que té consumir-los per al medi ambient, l’entorn proper, l’economia local.
Ser conscients de com podem influir amb el nostre consum.
Analitzar l’objectiu i les característiques dels eslògans per crear-ne un.
Analitzar i descobrir les tècniques fotogràfiques de Gegg Segal per crear cartells atractius que ens ajuden a respondre la nostra pregunta essencial.
Preparar un text oral que sigui atractiu i entenedor per a difondre el nostre missatge.
Reflexió
“Aquest projecte m’ha aportat que quan vaig a comprar aliments el primer que faig és revisar d’on prové, ja que m’he adonat que molts productes que consumim no són de proximitat; tenint opcions que sí que ho són. A més a més, he après a donar-li importància als beneficis que em poden aportar els aliments de proximitat a la meva salut”. Lluïsa Hierro estudiant en pràctiques de 3r “Quan anem a comprar em fa mirar totes les etiquetes i es posa molt insisitent en que comprem productes de proximitat” mare 3r