Si l’aigua no cau del cel, d’on ve?
Escola Doctor Alberich i Casas - Reus
Primària 3r Cicle
e3005753@xtec.cat
.

Col.laboradors


Pregunta essencial, repte o servei
D’on ve l’aigua de les aixetes i com arriba a casa teva?
Propòsit del projecte
Aquest projecte busca que l’alumnat de 5è de primària comprengui el valor de l’aigua com a recurs essencial per a la vida i desenvolupi una actitud crítica i responsable sobre el seu ús i gestió.
Descripció del projecte i de l’obra
L’alumnat comença amb un repte sobre l’accés a l’aigua i, mitjançant activitats pràctiques i interdisciplinàries, n’estudia el recorregut urbà i l’ús al centre. Proposen solucions, fan prototips i creen poemes per sensibilitzar. També investiguen la petjada hídrica i exposen els resultats a la fira FAIG. Amb aquest procés, adquireixen coneixements científics i pensament crític. El projecte, en col·laboració amb ProBleu, s’emmarca en el fil conductor anual del centre.
Creació d’obres o productes
Disseny d’un dispositiu, campanya de sensibilització poètica per millorar la gestió i aprofitament de l’aigua en el seu dia a dia a l’escola: netejador de pinzell, volandera de l’aixeta de pressió, sistema de reg per torretes i recol·lecció d’aigua freda de les dutxes.


Col·laboradors externs
Consorci d’aigües de Tarragona
Aigües de Reus
Cel Rogent
Projecte Probleu
Biblioteca central Xavier Amorós
Preguntes connectores
De què penseu que tractarà el projecte d’aquest curs?
Què és l’aigua? Què en sabem de l’aigua?
Quin és el camí de l’aigua fins que surt per la nostra aixeta? D’on ve l’aigua que consumim? I on va a parar?
Com ho ha fet la ciutat de Reus per abastir-se d’aigua?
De qui és l’aigua? És gratis? Quina informació ens aporta una factura de l’aigua? Quanta aigua consumim?
Com podries dissenyar algun dispositiu, campanya de sensibilització… per millorar la gestió de l’aigua en el teu dia a dia?
Objectius d’Aprenentatge
Desenvolupar la capacitat d’afrontar reptes complexos mitjançant estratègies estructurades de resolució de problemes, integrant coneixements de diferents àmbits per trobar respostes eficaces i originals.
Analitzar les característiques, propietats i usos de l’aigua per conèixer el seu valor com a un bé escàs indispensable per la vida de les persones i emprendre accions per a un ús responsable d’aquesta.
Dissenyar, elaborar i difondre creacions culturals i artístiques col·laboratives, posant en valor el procés, per desenvolupar la creativitat, el sentit crític i reivindicatiu sobre diferents realitats socials i arribar a un resultat final.
Reconèixer les necessitats i conseqüències negatives de no fer un ús sostenible de l’aigua prenent consciència de l’afectació al nostre entorn, tot proposant idees i/o solucions d’una millor gestió d’aquest recurs.
Reflexió
“M’ha sorprès la quantitat d’aigua que gastem a l’escola i no ens fixem.” (Alejandro) “M’he adonat que gastem litres i litres d’aigua en qualsevol moment del dia sense saber-ho, no només en obrir l’aixeta.” (Noa) “Dissenyar dispositius per estalviar aigua no sempre surt a la primera. Cal ser persistent” (Laia, Mar i Jan) “No tothom té accés a l’aigua potable, som molt afortunats” (Mar i Noa)