Projecte

L’aigua no cau del cel

Escola Doctor Alberich i Casas - Reus

Primària 3r Cicle

e3005753@xtec.cat

.

Col.laboradors

Share
Etapa/Cicle
Primària 3r Cicle
Àmbits d’acció
Medi Ambient
Tecnologies Maker
Eines manuals
Durada
més de 50 hores

Pregunta essencial, repte o servei

Com podem aprofitar l’aigua de pluja a Reus?

Propòsit del projecte

Molts de nosaltres bevem aigua embotellada, però... ens hem parat a pensar si realment cal? Ens hem preguntat: si a l’escola hi ha aigua, per què en portem de casa? Aquest projecte neix de la curiositat per saber què és l’aigua, com viatja fins a l’aixeta i si és tan bona com l’embotellada. Volem conèixer les seves propietats, saber d’on prové, com es tracta i com podem aprofitar millor recursos com l’aigua de pluja. Volem conèixer millor aquest recurs tan essencial i entendre com funciona tot el cicle de l’aigua per fer-ne un ús més conscient, responsable i sostenible.

Descripció del projecte i de l’obra

El nostre projecte "L’aigua no cau del cel" explora com aprofitar l’aigua de pluja a la nostra ciutat, Reus. Hem analitzat l’origen, el recorregut i la qualitat de l’aigua per comprendre com la fem servir i què en podem millorar. A partir d’aquestes reflexions, hem ideat solucions maker per captar i reutilitzar l’aigua de pluja a Reus, posant el coneixement al servei del nostre entorn amb accions concretes i responsables.

Creació d’obres o productes

Els infants han creat maquetes que proposen sistemes sostenibles per aprofitar l’aigua de pluja. Inclou jardineres intel·ligents amb reg per degoteig automàtic, dipòsits amb potabilitzadores per reutilitzar l’aigua per beure, i sistemes escolars on l’aigua recollida a les teulades omple les cisternes dels vàters. També s’han dissenyat embuts amb sensors que deriven l’aigua pluvial a les canonades domèstiques i dipòsits amb potabilitzadora per abeuradors d’animals. Tots els dissenys redueixen el consum d’aigua potable i fomenten un ús més eficient dels recursos.

Col·laboradors externs

Consorci d’Aigües de Tarragona, sortida subvencionada a la Potabilitzadora
Biblioteques Municipals de Reus
Cel Rogent, realitzar tallers
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Aigües de Reus
Institut de Ciències del Mar
Ajuntament de Reus

Preguntes connectores

Com és que us emporteu l’aigua de casa per beure si a l’escola hi ha aigua?
D’on ve l’aigua? (una mica d’història)
Què és l’aigua? (característiques físiques)
És bona l’aigua de l’escola? (característiques químiques)
Com arriba l’aigua que arriba a l’escola?
Podrien haver-hi inundacions a Reus, com a València?
Com podem aprofitar l’aigua de pluja?

Objectius d’Aprenentatge

-Plantejar-se preguntes sobre les característiques de l’aigua, aplicant el pensament científic per investigar i interpretar la seva importància en el medi natural i social, tot promovent una actitud responsable i sostenible envers el seu consum.
- Analitzar críticament les causes i conseqüències de la intervenció humana al nostre entorn posant en pràctica hàbits de vida i de consum responsable i sostenible per tal de contribuir, de manera tant individual com col·laborativa, al benestar de tots els habitants del planeta.

Reflexió

Algunes de les reflexions finals de l’alumnat en relació amb el projecte han estat: “... hem descobert que l’aigua embotellada i la de l’aixeta tenen propietats químiques molt similars, ja no cal portar l’aigua de casa.“ “... estudiant les propietats físiques de l’aigua, hem entès com es comporta i per què és tan important per a la vida.” “... ens ha ajudat a valorar els recursos que ja tenim i en aquest cas com podríem aprofitar també l’aigua de pluja a la ciutat.”