La lluna fa que sigui fosc?
Institut Escola Josep Maria Xandri - Sant Pere de Torelló
Contacte: a8076984@xtec.cat
És la lluna la que fa que es faci fosc?
Descripció del projecte i de l’obra
Quatre infants de 1r de primària inicien, a partir de la pregunta "És la lluna la que fa que es faci fosc?", una petita recerca per comprendre el dia i la nit, els factors que hi intervenen i com es relacionen. Al llarg de la recerca, el grup de participants decideixen organitzar una nit astronòmica per a tota la comunitat educativa. L'alumnat es posa en contacte amb l'agrupació astronòmica d'Osona i organitza l'observació del cel per tal de gaudir-la amb els companys de la comunitat.
Reflexió
"Em va agradar explorar i conèixer més coses de la lluna". "Em va agradar estar a les fosques, jo representava la lluna, un company meu el sol i portava llum, i un altre era la Terra". "Em va agradar participar en la Fira d'Olot per compartir el nostre projecte".
Recursos i materials
Productes vinculats
Logo Escola
LogoSociComunitari
Propòsit del projecte
Respondre a interessos personals de l'alumnat vinculats al funcionament de rotació de la Terra, Lluna i Sol. A més, aprofitar el projecte per l'empoderament de planificació i organització d'un esdeveniment relacionat amb la temàtica.
Col·laboradors externs
Agrupació Astronòmica d'Osona: assessorament al llarg del projecte i especialment en la cerca d'una data per organitzar la nit astronòmica.
Objectius d’Aprenentatge
- Aprofundir i comprendre correctament el funcionament de rotació de la Terra, la Lluna i el Sol. - Reconèixer que la Lluna no és la que provoca la foscor, sinó que és la rotació de la Terra al voltant del seu eix el que determina el cicle dia-nit. - Formular preguntes científiques, com "Què provoca la foscor?" i explorar les possibles respostes a través de l'observació i la recerca.