Som capaços de cuinar amb energia solar?
Descripció del projecte i de l’obra
El projecte "Hackató: Cuinem amb el Sol" convida l'alumnat a explorar la cuina sostenible mitjançant l'ús de l'energia solar. Es tracta d'un projecte de tancament de curs que permet posar en pràctica els coneixements treballats prèviament. L'alumnat treballa en equips per cercar informació, dissenyar i construir els seus prototips amb materials reciclats. I el millora fent reptes de complexitat creixent. El projecte culmina amb l'avaluació del prototip, analitzant i recollint les dades en un article científic, que conclourà sobre la viabilitat de la solució i serà presentat a classe.
Reflexió
L'alumnat considera que el projecte és entretingut gràcies a la seva component manipulativa, que trenca amb la dinàmica habitual de classe. No obstant això, expressen que en els treballs cooperatius, la distribució de la dedicació i l'esforç entre els membres del grup no sempre és equitativa. El professorat opina que aquesta activitat és una excel·lent manera de consolidar els coneixements adquirits durant el curs, ja que fomenta el pensament creatiu i estableix una correlació significativa amb el món real.
Recursos i materials
Productes vinculats
Logo Escola
Propòsit del projecte
Proporcionar als alumnes una experiència d'aprenentatge pràctica i significativa on puguin aplicar els coneixements adquirits durant el curs en un context real en un entorn de creativitat i innovació.
Col·laboradors externs
Ara mateix no n'hi ha, però està pendent contactar amb l'ICAEN
Preguntes connectores
Com cuinem si no tenim cuina? Com cuinem si no disposem de combustibles fòssils? Quines alternatives sostenibles tenim? Dissenya la millor cuina solar que puguis amb els recursos de què disposes
Objectius d’Aprenentatge
Consolidar els sabers treballats durant el curs mitjançant el disseny i la construcció de prototips funcionals utilitzant materials reciclats. Fomentar el pensament creatiu en la cerca de solucions innovadores, analitzant i avaluant diferents dissenys i materials per millorar els prototips. Desenvolupar habilitats de treball cooperatiu, assegurant una distribució equitativa de les tasques i l’esforç entre els membres de l’equip. Dur a terme una recerca crítica, obtenint documentació de fonts fiables relacionada amb el projecte i les tecnologies aplicades. Avaluar l'eficiència i el funcionament dels prototips, analitzant críticament les dades obtingudes i definint possibles cicles de millora. Promoure la consciència sobre l’impacte ambiental de les accions humanes i fomentar l'ús d'energies renovables per afavorir un estil de vida sostenible. Establir connexions entre els coneixements adquirits a l’aula i les solucions pràctiques aplicables a la vida quotidiana, contribuint als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).