Projecte

El Bosc Batega

Escola Cervantes - Barcelona

Primària 1r Cicle

escolacervantes@xtec.cat

.

Col.laboradors

Share
Etapa/Cicle
Primària 1r Cicle
Desafiaments
Medi Ambient
Tecnologies Maker
Tall làser
Durada
entre 35 i 50 hores

Pregunta essencial, repte o servei

Quines pràctiques (sostenibles) es poden seguir per accedir al bosc sense causar-li dany?

Propòsit del projecte

Que l’alumnat desenvolupi estratègies per a sensibilitzar els i les usuàries del Parc Natural de Collserola respecte de quines pràctiques de comportament hem de seguir a l’hora d’anar al bosc sense alterar el seu ecosistema.

Descripció del projecte i de l’obra

Arrel d’una sortida i davant les pràctiques perjudicials que vam desenvolupar al bosc, vam fer una taula rodona per cercar-ne possibles solucions. Entre totes les idees, vam decidir elaborar un joc amb 6 proves. Ens vam agrupar en sis grups. Cada equip pensava una bona conducta, elaborava i redactava la prova i dissenyava la icona del dau. Per a la creació del taulell, tots i totes vam dibuixar un bosc sa i un bosc apagat. El disseny final reunia elements de tots els nostres dibuixos. Finalment, en el Maker_Lab vam materialitzar els nostres dissenys amb la talladora làser

Creació d’obres o productes

Els i les Robojocs hem creat un joc de taula per conscienciar a l’alumnat de l’escola com hem d’actuar quan anem al bosc. El joc de taula consisteix en un taulell amb dues cares: la primera és un bosc apagat i brut; la segona cara és un bosc sa. L’objectiu del joc és aconseguir el taulell amb el bosc sa. Per aconseguir-ho, jugarem amb un dau de sis cares on cada cara és una prova del joc per adquirir bones pràctiques: anar en silenci, saber què hem de portar, no sortir del camí, evitar tirar escombraries… Quan superen la prova, una part del taulell es transforma en el bosc que volem

Col·laboradors externs

Responsable d’educació del Centre d’Informació i la responsable del Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc Natural de Collserola.
Contactem amb ells per fer una sortida guiada al bosc de Collserola i conèixer les característiques del seu ecosistema.
Com a tancament del projecte tornem a contactar per mostrar el nostre joc i deixar una mostra per fer extensible a altres grups.

Preguntes connectores

-Com és un bosc? Sempre veiem el bosc igual?
-Com és que no hem vist un bosc de tardor? D’on surten les estacions?
-Què és el canvi climàtic?
-Hem alterat l’ecosistema amb les nostres pràctiques al bosc?
-Com afecten els nostres residus al bosc?
-Com podem anar al bosc sense fer-li mal?

Objectius d’Aprenentatge

- Aplicar el pensament espacial i temporal per comprendre els canvis estacionals en el bosc.
- Explorar i comprendre les funcions vitals dels éssers vius en els ecosistemes forestals.
- Investigar i comprendre els processos de descomposició dels residus generats a l'escola mitjançant un experiment pràctic.
- Fomentar el respecte pel bosc com a ecosistema vital per a la vida.
- Interpretar la situació climàtica per tal de plantejar propostes que ajudin a reduir la nostra petjada ecològica

Reflexió

Alumnat de 1r: “ens hem adonat que quan hi vam anar, vam desenvolupar accions que el perjudiquen (sortir del camí, cridar, agafar elements de la natura…).” Alumnat de 1r: “Hem creat aquest joc per tal que totes les persones que volen anar al bosc posin en pràctica i siguin conscients de les accions que han de desenvolupar per conservar-lo i fer-lo bategar!”

Recursos i materials

Productes vinculats