Projecte

Dinamitzem el pati!

Escola Bellavista Joan Camps i Giró - Les Franqueses del Vallès

Primària 2n Cicle

a8059780@xtec.cat

.

Share
Etapa/Cicle
Primària 2n Cicle
Desafiaments
Salut i Benestar Pau i Democràcia
Tecnologies Maker
Tall làser
Durada
entre 25 i 35 hores

Pregunta essencial, repte o servei

Què podem fer nosaltres per millorar l’estona de l’esbarjo?

Propòsit del projecte

Tenint en compte la demanda de l’alumnat envers la conflictivitat i la manca de material, proposem fomentar la convivència a l’hora de l’esbarjo amb l’ús compartit d’espais, recursos i activitats entre gèneres, edats, orígens i diversitats funcionals.

Descripció del projecte i de l’obra

El projecte de dinamització dels patis té com a objectiu transformar l’esbarjo en un espai més inclusiu, participatiu i enriquidor per a tot l’alumnat. A través de l’observació, la reflexió i la presa de decisions col·lectives, els infants han analitzat l’ús dels espais i han proposat millores per garantir la diversitat d’activitats i la igualtat d’oportunitats. Aquest procés ha fomentat el treball en equip, la creativitat i la responsabilitat compartida, impulsant un canvi real en l’organització dels patis de l’escola.

Creació d’obres o productes

L’alumnat ha creat una nova organització per als patis, promovent espais de joc més inclusius i diversos. A través de dinàmiques participatives, han recollit dades, analitzat necessitats i proposat canvis concrets. Aquesta proposta ha estat presentada a la comunitat educativa i s’ha iniciat una prova pilot per avaluar-ne el funcionament. El projecte no només redefineix l’espai d’esbarjo, sinó que també fomenta la convivència, la coeducació i l’autogestió de l’alumnat.

Col·laboradors externs

Encara no hem comptat amb col·laboradors externs, però en futures fases del projecte volem implicar artistes i comerços locals per enriquir la proposta.

Preguntes connectores

-Com percebeu el pati?
-Per què hem de millorar l’estona d’esbarjo?
-Què fan els nens i nenes de la nostra escola a l’hora de l’esbarjo?
-Com ens agradaria que fos el nostre pati?
-Com podem organitzar l'esbarjo setmanalment?
-Com i de quina manera expliquem el que hem fet?
-Què hem transformat?

Objectius d’Aprenentatge

-Expressar-se oralment a través de presentacions a l'aula per participar de manera activa, compartir opinions, escoltar els companys/es i construir una visió conjunta del pati.
-Treballar la comprensió lectora mitjançant la lectura i interpretació de les demandes de les sessions de delegats i altres documents relacionats, extreure’n idees clau i reflexionar-hi col·lectivament.
-Recollir i organitzar de dades en enquestes, per representar els resultats en gràfics de barres i interpretant-los, tot reflexionant sobre l’ús del pati des d’una perspectiva de gènere.
-Expressar-se de manera escrita mitjançant la redacció de la diagnosi, organitzant les idees de manera clara i coherent per proposar accions concretes i repensar el pati com un espai més coeducatiu i inclusiu.
-Treballar en equip mitjançant la col·laboració en l’elaboració de la proposta, valorant la participació activa, la capacitat d’escoltar, el respecte per les idees dels altres i la corresponsabilitat en les tasques compartides.
-Potenciar l’expressió oral per difondre les actuacions que s’han dut a terme al llarg del projecte.

Reflexió

Tal com diu un alumne: “M’ha agradat molt que poguéssim decidir coses importants del pati, ara sento que també és una mica nostre.” Les mestres també han viscut el projecte com una oportunitat de creixement col·lectiu: “Aquest projecte ens ha permès veure els infants com a protagonistes reals del canvi i entendre millor com viuen els espais de l’escola.” La reflexió conjunta ha donat com a fruit una proposta realista, inclusiva i amb una gran implicació emocional per part de tota la comunitat educativa.

Recursos i materials

Productes vinculats