De la revolució al canvi
Institut de Sils - Sils
ESO 1r Cicle
nmiracle@institutdesils.cat, mgabanach@institutdesils.cat
.

Col.laboradors


Pregunta essencial, repte o servei
Per [a] què ens hem de revolucionar?
Propòsit del projecte
Volem que entenguin que les revolucions han aconseguit el guany progressiu de drets per a la ciutadania, però, al mateix temps, que copsin que no tots s'estan garantint. Treballarem perquè empatitzin amb persones a qui se'ls vulnera algun dret fonamental i que expressin aquesta denúncia mitjançant la creació d'una obra artística.
Descripció del projecte i de l’obra
L’alumne descobreix quins són els fets històrics que han portat els ciutadans que conformen les societats a organitzar-se per assolir canvis que revertissin en millores per a les vides de tots els ciutadans. L’alumne a través de l’anàlisi de les millores assolides com a societat, reflexiona sobre la profunditat d’aquest assoliment. L’alumne, en grups cooperatius, treballa per crear una obra artística que pugui ser representada o exposada en un museu al qual es convidarà les famílies, que faci reflexionar els visitants sobre aspectes relatius als Drets Humans.

Col·laboradors externs
Aprofitant una sortida, anem a visitar les seus d’aquestes ONG per tal que ens expliquin com lluiten contra qualsevol mena d’injustícies: Coordinadora d’ONG –que aplega diferents organitzacions que treballen per a un món més just–, el Sindicat de Llogateres –que ens expliquen tots els entrebancs pel que fa al dret a l’accés a la vivenda digna– i els Naturalistes de Girona –que vetllen per a la defensa del territori i pel dret a habitar un món més sostenible–.
Preguntes connectores
Hi tens dret?
Quan vam començar a tenir drets?
Quan ens ho vam començar a creure?
Què hem aconseguit?
Per [a] què ens hem de revolucionar?
Com commoure la gent?
Objectius d’Aprenentatge
- Acceptar la diversitat i adoptar actituds ètiques per millorar les seves relacions socials amb l’entorn més on es troba.
- Entendre els drets i deures de la ciutadania com un fenomen dinàmic en espai i temps per entendre cronològicament l’edat contemporània.
- Formar-se un criteri propi sobre problemes socials i les desigualtats actuals amb la finalitat de no creure notícies falses ni rumorologies.
- Comprendre i analitzar la causalitat i els moviments socials com a motor de canvi per entendre que es pot fer front a les injustícies.
- Veure l’Art i la creativitat com a possible eina de denúncia, lluita i canvi social per ser conscients que existeixen diferents formes d’activisme.
- Expressar a través d’un debat els propis sentiments viscuts davant d’algun fet viscut com a una injustícia per prendre consciència de la necessitat d’organitzar-se davant d’una vulneració de drets.
Reflexió
“He après el que són els drets humans, quants articles hi ha, que la majoria dels països que van firmar el contracte dels drets perquè no es vulnerin no ho compleixen i moltes notícies que ho confirmen, que no tothom té els diners suficients per poder-se pagar el seu habitatge com per exemple.”(Alumna A.R.D.) “Dona espai a cada alumne a expressar-se a través del mitjà amb el qual se senti més còmode”. (Professorat)