CREEM UNA COOPERATIVA ESCOLAR
Escola Puigberenguer - Manresa
Primària 3r Cicle
a8039318@xtec.cat
.

Col.laboradors


Pregunta essencial, repte o servei
Com creem i gestionem una cooperativa escolar?
Propòsit del projecte
Amb aquest projecte volem fomentar l'emprenedoria, la solidaritat tot creant una cooperativa escolar. Busquem invertir en l'educació de les persones perquè siguin capaces de reflexionar, expressar, afirmar i desenvolupar el seu potencial humà de singularitat, creativitat i responsabilitat.
Descripció del projecte i de l’obra
L'alumnat aprèn el funcionament de les empreses, creant i gestionant una cooperativa real dins de l'àmbit educatiu: trien nom i logotip de l'empresa, demanen els permisos pertinents a l'ajuntament per poder crear la cooperativa i muntar un mercat de productes, fan estudi de mercat i treballen el producte de proximitat i sostenible per triar que voldran fabricar i vendre, fan recerca d'entitats sense ànim de lucre per col·laborar-hi. Coneixen conceptes empresarials i també habilitats com la presa de decisions (democràticament), la resolució de problemes, la comunicació i el treball en equip.


Col·laboradors externs
Famílies: en la fabricació dels productes a vendre.
Entitats locals:
L' ajuntament Manresa ens va donar d'alta com a cooperatives, amb els respectius NIF, i va facilitar el muntatge del mercat.
Entitats de sense ànims de lucre: els alumnes fan enllaç amb l'entitat triada i la donació dels diners recaptats a la fira.
Preguntes connectores
Què és una cooperativa?
Què necessitem per ser emprenedors?
Què necessitem per crear la cooperativa?
Com ens comuniquem amb les entitats locals i socials?
Quins productes vendrem?
Com fabricarem els productes?
Com promocionarem la cooperativa?
Com vendrem els productes?
Objectius d’Aprenentatge
Aplicar les estratègies pròpies de la comunicació assertiva per tal de facilitar un entorn de diàleg respectuós.
Fomentar l'ús d'un llenguatge inclusiu i respectuós, tot identificant i evitant expressions discriminatòries per tal d'expressar-se amb correcció i adequació en les diverses situacions comunicatives pròpies d'una cooperativa.
Identificar la riquesa d'opinions i idees com a quelcom necessari per a abordar i resoldre els reptes d'una manera contextualitzada i global.
Identificar i analitzar els valors socials que defineixen una cooperativa per tal de procurar aplicar-los en la pròpia.
Treballar per eliminar els estereotips de gènere associats als rols laborals masculins i femenins per tal de construïr una cooperativa justa, equitativa i lliure de prejudicis.
Fomentar la participació de tots els membres de la comunitat des d'una mirada crítica i en favor d'una societat justa, equitativa i implicada.
Conèixer els aspectes propis d'una societat democràtica i actuar en conseqüència per tal d'afavorir una convivència pacífica, respecuosa, democràtica i justa.
Fomentar la participació activa en la presa de decisions que afecten a la comunitat escolar i l'entorn, des d'una perspectiva crítica i inclusiva.
Actuar de manera conscient i considerada, respectant les diferents opinions i maneres de pensar i ser, i amb l'objectiu de construïr models relacionals empàtics, respectuosos i justos.
Fer ús de les eines digitals per a dissenyar i elaborar produccions artístiques individual i col·lectivament.
Reflexió
“Crear la nostra cooperativa ens ha fet veure les coses diferents. Ens ha ajudat a desenvolupar habilitats, valors i a confiar més en nosaltres i en els companys” (alumnat). “La creació d’una cooperativa té un impacte positiu en diversos aspectes, especialment en la conscienciació social i el comerç just i en els valors democràtics” (mestra). “Valorem molt haver pogut participar en el projecte ajudant a produir. Ens ha permès veure la il·lusió i motivació dels nostres fills en el procés”. (mare).