Com és que és important el plàncton?
Escola L'Arenal de Llevant - Barcelona
Primària 2n Cicle
https://agora.xtec.cat/escolalarenaldellevant/
.

Col.laboradors


Pregunta essencial, repte o servei
En aquest projecte ens endinsem en allò que no veiem del fons del mar. Què hi ha al mar que no veiem? Si és tan petit, per a què és important?
Propòsit del projecte
Preservar i cuidar la biodiversitat als mars i oceans.
El propòsit d’aquesta investigació es descobrir que hi ha animals molt petits que no veiem, però que hi son i que son molt importants per la vida a la Terra. Així doncs, caldrà buscar maneres de preservar i cuidar aquests animals
Descripció del projecte i de l’obra
L’alumnat reflexiona sobre qui viu al mar i fan un dibuix de coneixements previs que tornaran a fer un cop acabat el projecte per tal de veure el procés d’aprenentatge. Així doncs, investiguen qui viu al mar i si hi ha animals tan petits que no es veuen. Els infants decideixen crear xarxes de pesca amb diferents tipus de malla segons el gruix i anem al port a veure si trobem vida dins l’aigua. Amb col·laboració amb l’ICE, ’alumnat pot descobrir a través del microscopi que hi ha altres éssers vius que viuen al mar i que no veiem. S'inicia un estudi sobre el plàncton i com preservar-lo.


Col·laboradors externs
Institut de ciències del mar ICM amb la col·laboració de dues científiques expertes en el plàncton.
Preguntes connectores
Qui viu al mar? Què mengen els animals més petits? Que hi ha al mar que no veiem? Si és tan petit per a què es tan important?
Objectius d’Aprenentatge
Identificar similituds entre éssers vius.
Saber que els éssers vius Intercanvien matèria i energia amb el medi i el modifiquen (es nodreixen). Com ho fa el zooplàncton (com a exemple d’organisme amb alimentació heteròtrofa)?, com ho fa el fitoplàncton (com a exemple d’organisme amb alimentació autòtrofa)?
Identificar relacions entre els éssers vius i el medi.
Identificar xarxes alimentàries i predir els canvis que poden afectar a l’equilibri de l’ecosistema.
L’energia flueix, tant dins dels organismes a través de la nutrició com fora d'ells al llarg de la xarxa tròfica entre productors, consumidors i descomponedors.
Com crear enginys" xarxes" per agafar el plàncton.
Reflexió
Els infants reflexionen sobre la importància del plàncton i de protegir-lo. Primerament, veuen la importància en la xarxa tròfica i què passa si n’hi ha molt o per contra, ens quedéssim sense aquest ésser viu. Alhora, creen un decàleg de bones accions per a les persones que van al mar en algun moment de l’any, però sobretot a l’estiu. Han après també a col·laborar amb altres institucions com l’institut de ciències del mar i veure des de dins la tasca que fan pel medi ambient.