Com convertim el soroll en benestar?
Escola Pax - Tarragona
Primària 3r Cicle
e3007117@xtec.cat
.

Col.laboradors


Pregunta essencial, repte o servei
"Com convertim el soroll en benestar?"
Propòsit del projecte
Que l’alumnat prengui consciència sobre la presència i l’impacte del soroll a l’escola, diferenciant-lo del so, i esdevingui agent actiu en la recerca de solucions sostenibles per millorar l’ambient sonor i el benestar col·lectiu. A través de l’anàlisi, la mesura i la reflexió sobre els sorolls més presents a l’aula, l’alumnat identifica problemes reals, proposa i crea prototips per reduir el soroll, i comparteix els resultats per sensibilitzar la comunitat educativa sobre la importància de controlar la contaminació acústica i afavorir un entorn escolar saludable.
Descripció del projecte i de l’obra
L’alumnat parteix d’una situació real a l’aula: es genera molt de soroll a dintre de la classe. Al llarg del projecte, ha analitzat el soroll que hi ha a l’escola a partir d’una situació real, diferenciant conceptes, identificant els sorolls més molestos i mesurant-los amb un sonòmetre. Ha proposat i creat prototips de taps sostenibles per a les cadires amb eines digitals i materials reciclats, reflexionant sobre la seva viabilitat. També ha investigat l’impacte del soroll en el benestar i fent difusió dels resultats mitjançant infografies, vídeos i una exposició per sensibilitzar l'escola.
Creació d’obres o productes
L’alumnat ha creat prototips de taps sostenibles per a les cadires, utilitzant eines digitals i materials reciclats, per reduir el soroll a l’aula. Aquesta experiència els ha permès treballar en equip, aplicar el pensament creatiu i tecnològic, i reflexionar sobre la viabilitat i sostenibilitat de les seves solucions.


Col·laboradors externs
Hem comptat amb la col·laboració d’un pare de la classe, que ens ha ajudat amb la impressió 3D dels prototips de taps sostenibles per a les cadires, i amb la intervenció d’una tècnica mediambiental del Departament d’Ensenyament, que ha realitzat el taller “Sentim i escoltem”.
Preguntes connectores
Què en sé del so? Què és el so i què és el soroll?
Com podem millorar el nostre espai?
Com ens perjudica el soroll?
Com podem millorar el nostre ambient d'aprenentatge?
Objectius d’Aprenentatge
- Optimitzar l'ambient acústic dins l'aula a través de propostes creatives i tangibles, per millorar la salut auditiva i mental.
- Cooperar i participar en l'elaboració de possibles prototips per disminuir el soroll de les cadires de manera activa i respectuosa.
- Interpretar i interrelacionar de conceptes matemàtics mitjançant l'ús d'eines de mesura i l'elaboració de gràfics, per a extreure conclusions sobre la quantitat de decibels en els diferents espais de l'escola.
- Iniciar-se en l'ús d'instruments i eines de mesura, mesurant les potes de les cadires, per a l'elaboració de taps.
- Explorar i desenvolupar solucions digitals senzilles i sostenibles, com la reutilització de materials i la creació de taps per a les cadires, per resoldre reptes concrets de l’aula de manera creativa i responsable.
- Extreure les idees principals de textos científics a través de notícies i estudis sobre els efectes que té l'accés de soroll, per compartir els coneixements adquirits.
- Comunicar-se emprant un vocabulari formal i respectuós per elaborar el guió de la fira d’experiències.
Reflexió
"Hem pres consciència de com el soroll afecta la nostra concentració i benestar, i hem treballat en equip per buscar solucions sostenibles aplicant el mètode científic." "Com a mestra, he observat com els alumnes desenvolupen pensament crític i creatiu, motivats per comunicar els resultats per implicar tota la comunitat educativa en la millora del nostre entorn."