Projecte

Alberich Clothing Swap

Escola Doctor Alberich i Casas - Reus

Primària 3r Cicle

e3005753@xtec.cat (DPT ANGLÈS)

.

Col.laboradors

Share
Etapa/Cicle
Primària 3r Cicle
Àmbits d’acció
Medi Ambient
Tecnologies Maker
Eines manuals
Durada
més de 50 hores

Pregunta essencial, repte o servei

Com podem reduir l'impacte ambiental i social del consum de roba mitjançant eleccions responsables i solucions creatives?

Propòsit del projecte

Aquest projecte busca reduir els residus tèxtils i fomentar el consum conscient mitjançant l'economia circular. L’alumnat participa activament en accions que tenen un impacte real, creant una campanya de sensibilització i difusió i organitzant la recollida i exposició de roba reutilitzada. És un projecte que connecta escola, sostenibilitat i impacte social.

Descripció del projecte i de l’obra

L’Alberich Clothing Swap és una situació d’aprenentatge real i significativa desenvolupada en llengua anglesa on els alumnes reflexionen sobre el consum responsable, la sostenibilitat i les condicions laborals dels treballadors i treballadores de la indústria tèxtil a través de l’organització d’un mercat d’intercanvi de roba. Alhora, elaboren productes orals i escrits (productes escrits per al mercat 5è; cartells i publicitat 6è) per conscienciar la comunitat, i troben vies i solucions per reutilitzar i reciclar els excedents de roba.

Creació d’obres o productes

Els alumnes transformen roba en desús en productes creatius com capes de superheroi, banderoles, monstres tèxtils o esponges Tawashi, i aprenen costura i reutilització amb fil de drap fet de samarretes. Així fomenten la sostenibilitat i la creativitat. A més, creen productes orals i escrits per sensibilitzar la comunitat sobre el consum responsable i col·laboren activament en l’organització del mercat d’intercanvi Alberich Clothing Swap per garantir-ne l’èxit.

Col·laboradors externs

Els col·laboradors externs de l’Alberich Clothing Swap inclouen empreses com Em Fa El Pes, Fil i Cotó, Numon o Flamingo’s Vintage; comptes d’Instagram com MyLittleBlondy i Juego de Agujas, que aporten tallers, materials o productes sostenibles; entitats com Top Manta i Formació i Treball Roba Amiga, que ofereixen xerrades i recullen l’excedent de roba. A més, altres escoles com La Parellada o l’Institut Pi del Burgar s’hi han implicat compartint recursos o replicant el projecte. Tots ells reforcen la dimensió comunitària, social i educativa de la iniciativa.

Preguntes connectores

Quines solucions creatives podem desenvolupar per reduir els residus de roba?
Com podem reutilitzar roba vella per fer nous productes?
Com podem crear moda sostenible amb mínim residu?
Com podem conscienciar sobre la moda sostenible?
Quines estratègies podem utilitzar per animar la gent a participar en l’intercanvi de roba?
Com podem promoure un canvi a llarg termini cap a hàbits de roba més sostenibles?

Objectius d’Aprenentatge

Conèixer i reflexionar sobre l’impacte ambiental i social del consum tèxtil a través de fonts multimodals, per tal de desenvolupar una actitud crítica i responsable envers el consum de roba.
Produir textos orals i escrits informatius amb coherència i claredat, adreçats a la comunitat educativa, per sensibilitzar sobre la importància de reutilitzar la roba i promoure hàbits sostenibles.
Aplicar estratègies comunicatives bàsiques en anglès per participar en situacions reals com la dinamització del mercat d’intercanvi de roba.

Reflexió

Anna Arboix (InfoK): "Pati d'escola ple de parades, tallers i roba que necessita trobar un nou armari". Iyad (alumne d’una altra escola: “Jo he vingut de l’Escola General Prim i amb la meva classe hem intercanviat molta roba.” Leyre (6è): “Amb la roba vella podem fer moltes coses: capes, coixins…! Així donem una segona vida a la roba. Per fabricar-se necessita molta aigua i això perjudica el planeta”. Arantxa (Formació i Treball): "Heu recollit moltíssima més roba que en qualsevol altra campanya temporal que hàgim