Projecte Destacado

Refugi(ART)

Institut Montgròs - Sant Pere de Ribes

ESO 2n Cicle

institut@insmontgros.cat

.

Col.laboradors

Share
Etapa/Cicle
ESO 2n Cicle
Àmbits d’acció
Drets humans i equitat
Tecnologies Maker
Tall làser
Durada
més de 50 hores

Pregunta essencial, repte o servei

Com podem utilitzar l'art per sensibilitzar i generar canvis sobre la situació de les persones refugiades al món?

Propòsit del projecte

Que l’alumnat prengui consciència de la situació de les persones refugiades al món i desenvolupi empatia i esperit crític envers les injustícies socials. Que explori les possibilitats de l’art com a eina de transformació i expressió per generar reflexió i sensibilització en l’entorn. Que participi en accions concretes de compromís social mitjançant la creació i difusió d’obres artístiques vinculades als drets humans.

Descripció del projecte i de l’obra

L’alumnat comença el projecte amb activitats de recerca i reflexió entorn de la situació de les persones refugiades al món actual. A partir d’aquesta anàlisi, investiga la realitat d’un país de l’ONU i, en paral·lel, desenvolupa una proposta artística personal. Les obres resultants s’exposen al Centre Cultural El Local amb l’objectiu de sensibilitzar la comunitat. L’exposició també permet recaptar fons per a la Fundació Kalilu, amb qui es manté col·laboració activa.

Creació d’obres o productes

La creació final és una obra d’art plàstica d’estil i tècniques lliures, que té per finalitat sensibilitzar al públic sobre les injustícies i la problemàtica que viuen les persones refugiades al món actual. Les obres s’exposaran al Centre Cultural el Local de Ribes i es podran visitar de forma lliure durant una setmana. A més, l’exposició d’obres servirà per recaptar fons per a la Fundació Kalilu, amb qui hem col·laborat.

Col·laboradors externs

S’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Kalilu, que han fet una xerrada informativa i reflexiva a l’alumnat, i amb qui ens hem compromès a seguir col·laborant. Les obres d’art s’han exposat al Local de Ribes on han pogut veure-les diferents famílies i persones del municipi. Aquesta col·laboració ha permès establir un vincle real i compromès entre el centre educatiu i una entitat social amb incidència global.

Preguntes connectores

- Com seria el teu món ideal?
- Què vol dir ser refugiat?
- Creus que podries arribar a ser un refugiat en algun moment de la teva vida?
- Quina és la situació dels refugiats al món?
- De quina manera l’art ens ajuda a reflexionar?
- Com vetllen les organitzacions internacionals per la pau i els drets de les persones refugiades?
- Quina és la situació de les persones refugiades en un país de l’ONU?
- Com crearies una obra d’art per fer reflexionar sobre la situació dels refugiats?

Objectius d’Aprenentatge

- Utilitzar la perspectiva cònica frontal per expressar una idea de manera plàstica, amb recursos estilístics propis del surrealisme.
- Conèixer el concepte de persona refugiada i en quins casos compleix els requisits, comprenent-ho des de l’empatia i la sensibilitat, per a poder.
- Extreure informació de diferents fonts d’informació, estadístiques i periodístiques, per reflexionar sobre la situació de les persones refugiades amb sentit crític.
- Valorar el potencial creatiu de l’art, expressant obertament l’opinió personal, per imaginar i comunicar propostes a través d’esbossos i dibuixos.
- Conèixer les principals organitzacions internacionals per la pau que vetllen pels drets de les persones refugiades, explicant-ne les principals característiques i reflexionant sobre la seva funció al món.
- Aprofundir en un país de la ONU per conèixer quina és la realitat social, política, econòmica i en matèria migratòria d'aquell país, elaborant-ne un informe per debatre possibles solucions a les dificultats de les persones refugiades.
- Crear una obra artística, amb format, tècnica i suport lliure, per tal de comunicar idees i contribuir a generar sensacions i emocions sobre la problemàtica dels refugiats al món.
- Conèixer el llenguatge escènic i explorar les possibilitats expressives del propi cos per a elaborar un quadre vivent que faci reflexionar sobre la situació dels refugiats.

Reflexió

“Hem après a diferenciar entre refugiats i migrants, i hem descobert que ho passen molt malament, més del que una persona es pugui imaginar. Si en algun moment tenim l’oportunitat d’ajudar-los, ho hem d’aprofitar”. Adaia, Xantal, Valentina i Noa. “(els refugiats) han hagut de fer un viatge molt dur, no ens ho podem imaginar. La quantitat de persones refugiades que hi ha és inhumana i impossible d’explicar”. Jacob.