Projecte

La sexualitat

Escola La Llacuna del Poblenou - Barcelona

Primària 3r Cicle

Lídia Azagra i Mariona Rius escolalallacuna@xtec.cat

.

Col.laboradors

Share
Etapa/Cicle
Primària 3r Cicle
Àmbits d’acció
Salut i Benestar Drets humans i equitat
Tecnologies Maker
Eines manuals
Durada
entre 35 i 50 hores

Pregunta essencial, repte o servei

Quin impacte té la relació que tinc amb el meu propi cos i amb el dels altres en el benestar i la salut personal i social?

Propòsit del projecte

Aquest projecte busca acompanyar l'alumnat cap a un benestar sexoafectiu ple, tant a nivell personal com en les seves relacions. Els dotem d'eines per identificar i desmuntar la violència estètica i sexual lligada al gènere. Posem especial atenció a com aquestes pressions neixen al món virtual i impacten en el món real, per tal que puguin construir relacions més lliures, sanes i segures per a tothom.

Descripció del projecte i de l’obra

Projecte que aborda la sexualitat a 6è des d'una mirada integral. Partint dels dubtes de l'alumnat, treballem els canvis de la pubertat, la reproducció, l'afectivitat, el plaer, el consentiment i la diversitat afectivosexual i de gènere. A través de dinàmiques vivencials i un espai de confiança, fomentem l'autoconeixement i el respecte per acompanyar-los cap a unes relacions sanes, lliures i igualitàries.

Creació d’obres o productes

L'alumnat ha creat produccions per materialitzar els seus aprenentatges. Destaquen les maquetes en grup dels aparells reproductors per entendre'n l'anatomia i les funcions. A nivell individual, han elaborat dibuixos sobre l'evolució del cos i projeccions de futur. La bústia de dubtes anònims és un producte clau que ha recollit les seves inquietuds reals, guiant el procés de descoberta.

Col·laboradors externs

Sisme creatiu

Preguntes connectores

- Quines idees tenim sobre el tema de sexualitat i canvis?
- Quins canvis es produeixen a la pubertat i per què?
- Com és i com funciona l'aparell reproductor?
- Com podem gaudir de la nostra sexualitat?
- Com podem garantir el respecte cap a la diversitat sexoafectiva?
- On ens podem informar sobre la sexualitat d'una manera segura i veraç?
- Quines idees tens ara, després d'haver fet el projecte?
- Com podem ajudar amb la informació que hem après?

Objectius d’Aprenentatge

MODEL ÉSSER VIU
- Entendre com funciona biològicament el seu cos: hormones, canvis físics, canvis mentals (què em passa, fins quan durarà).
- Reproducció humana cèl.lules sexuals (òvuls i espermatozous) i l’herència genètica. Totes les cèl·lules tenen tota la info.
- Entendre que la sexualitat no sempre va lligada a la reproducció: plaer, salut i benestar. Desig i consentiment.
- Prendre consciència dels estereotips de gènere i adquirir una actitud respectuosa envers la diversitat d'identitat de gènere, orientació sexual, expressió de gènere.
- Desmuntar la violència estètica i sexual vinculada al gènere que es construeix en el món virtual i transcendeix al món real.

Reflexió

Hem partit dels neguits i les preguntes fetes en veu baixa per construir un espai de confiança. Aquest viatge ens ha permès posar paraules als canvis del cos i les emocions, trencant silencis i mites. Hem reflexionat sobre la importància del consentiment, l'autoconeixement i el respecte a la diversitat, entenent que la sexualitat, viscuda amb naturalitat, és una part fonamental del nostre benestar.