
Recluses a la Trinitat Vella
Institut Escola Rec Comtal - Barcelona
ESO 2n Cicle
pmarti22@xtec.cat, aserr112@xtec.cat ,arehecho@xtec.cat
.


Pregunta essencial, repte o servei
Per què la meva veïna viu a la presó de davant de casa?
Propòsit del projecte
Que l’alumnat arribi a una reflexió conjunta sobre l'estigmatització del barri i l'imaginari col·lectiu fent arqueologia del paisatge urbà centrant-nos a la presó de dones de la Trinitat Vella. Reflexió, compromís i actuació sobre un espai de memòria proper per crear una acció de memòria democràtica. Empoderar als ciutadans del futur comprenent la història del seu entorn.
Descripció del projecte i de l’obra
El projecte analitza i actua críticament entorn de la Guerra Civil i les seves conseqüències, centrant-se en l’estigmatització del barri i l’imaginari col·lectiu. Mitjançant una arqueologia del paisatge urbà i prenent com a eix la presó de dones de la Trinitat Vella, es treballa la memòria històrica amb una mirada compromesa. L’objectiu és generar una acció de memòria democràtica a partir de la investigació d’aquest espai simbòlic. El resultat serà un fotomuntatge que mostrarà la (in)evolució de l’espai públic.
Creació d’obres o productes
L’alumnat ha fet un procés de recerca històrica, treball de camp i reflexió crítica sobre la memòria democràtica del barri. Han creat fotomuntatges que combinen imatges antigues i actuals per visibilitzar l’evolució de l’espai públic. Com a acció transformadora, han compartit les seves obres en una exposició oberta al veïnat, promovent el diàleg i la resignificació de l’espai urbà i contribuint a la construcció d’una memòria col·lectiva més inclusiva.

Col·laboradors externs
MUHBA, el Born, el Memorial Democràtic, l'Arxiu Històric de la Trinitat Vella, dos historiadors (la Carlota Falguera i el César Lorenzo, coautors del llibre «La presó de dones ignorades, 1963-1983».
Preguntes connectores
Quins drets es perden quan estàs empresonada?
Com afecta la presó de dones a la memòria individual i col·lectiva dins de l’espai públic?
Com s’elimina la memòria dels vençuts?
Com els vencedors reescriuen la història i la memòria col·lectiva?
Qui i per què escull construir una presó al barri?
Com ens afecta conviure amb una presó al barri?
Per què no hi ha turistes al meu barri?
Com m’afectarà haver nascut en aquest barri en un futur?
Objectius d’Aprenentatge
- Desenvolupar la capacitat de reflexió crítica, sobre les causes i conseqüències de la mort de la democràcia, la persistència de la guerra i la vulneració dels drets, per tal de fomentar una consciència cívica compromesa amb la defensa dels valors democràtics i dels drets humans.
- Ser capaç de reflexionar críticament sobre la construcció i la pervivència de monuments franquistes per comprendre com aquests mantenen i transmeten el relat oficial en l'espai urbà.
- Ser capaç de defensar els espais de memòria mitjançant la resignificació de l’espai públic, per tal de promoure i preservar els valors democràtics.
- Comprometre’s i implicar-se activament en la identificació dels memorials de la guerra i el reconeixement del patrimoni històric per empoderar l’alumnat en el sentiment de pertinença i fomentar la defensa de les pròpies arrels.
Reflexió
Els docents opinen que empoderar la ciutadania del futur mitjançant el coneixement de la història del seu entorn i donar resposta al possible sentiment de segregació associat a viure al barri de la Trinitat és essencial per construir una democràcia plena. L’alumnat destaca el treball d’investigació al barri de manera significativa, reforçant el seu sentiment de pertinença