Podem viure sense dents?
Escola Pilarín Bayés - Sant Quirze Del Vallès - Les Fonts
Infantil
Irene Màrquez
.


Pregunta essencial, repte o servei
El nostre objectiu és fer una campanya a l’escola perquè els companys sàpiguen per què ens hem de rentar les dents i com fer-ho correctament.
Propòsit del projecte
La situació a resoldre és la por i la incertesa dels infants davant la caiguda de les dents de llet.
A través del projecte, es busca comprendre aquest procés natural, resoldre dubtes, gestionar emocions i fomentar hàbits d'higiene dental adequats i poder-ho fer extensiu a la resta de l’escola.
Descripció del projecte i de l’obra
Aquest projecte sorgeix de la curiositat natural dels infants sobre el seu propi cos i els canvis que experimenten. La caiguda de les dents de llet és un fet significatiu en el seu creixement, que genera dubtes, emocions i preguntes. En aquest cas, el projecte es va iniciar quan una nena va començar a plorar per la por que li caigués una dent, fet que va despertar l'interès de la resta del grup. A partir d'aquesta experiència, s’ha treballat la descoberta del cos, les matemàtiques, l'expressió oral i la higiene, tot fomentant el treball col·laboratiu.
Creació d’obres o productes
La situació a resoldre és la por i la incertesa dels infants davant la caiguda de les dents de llet. A través del projecte, es busca comprendre aquest procés natural, resoldre dubtes, gestionar emocions i fomentar hàbits d'higiene dental adequats i poder-ho fer extensiu a la resta de l’escola.

Col·laboradors externs
Al llarg del projecte hem comptat amb la visita d’una mare odontòloga que ens ha transmès els seus coneixements a partir d’alguns materials que utilitza en la seva professió.
Preguntes connectores
- Per què cauen les dents?
- Com són les dents per dins?
- Per què cauen les dents?
- Com ens hem de rentar les dents?
- Com podem fer perquè tots els nens i nenes de l’escola coneguin la importància de rentar-se bé les dents?
Objectius d’Aprenentatge
- Comprendre el procés de caiguda de les dents identificant els canvis que es produeixen a la boca i la seva relació amb el desenvolupament del cos.
- Desenvolupar la curiositat científica per explorar el cos humà, formulant preguntes, fent hipòtesi…
- Treballar habilitats matemàtiques mitjançant la resolució de reptes (recompte, comparació, seqüenciació…)
- Fomentar hàbits d’higiene dental saludables per tenir cura de les dents.
- Promoure el treball col·laboratiu i l’expressió oral i artística.
Reflexió
“Amb aquest projecte hem treballat de manera globalitzada diversos sabers, tot afavorint una visió integral de l’aprenentatge. Més enllà dels continguts, però, el més valuós ha estat la capacitat del projecte per connectar amb les emocions de l’alumnat i donar resposta a un sentiment compartit que s’havia fet molt present a l’aula. “Ens ha fet molta il·lusió ensenyar tot el que hem après als altres nens i nenes de l’escola. Ens hem sentit molt importants!”