Les màquines
Escola Esteve Carles - Lloret de Mar
Primària 3r Cicle
972 36 53 29
.

Col.laboradors


Pregunta essencial, repte o servei
Com podem fer que l'escola sigui un espai més accessible?
Propòsit del projecte
Que l’alumnat prengui consciència de les barreres d’accessibilitat que hi ha al seu entorn proper i s’impliqui en la seva millora mitjançant solucions tecnològiques col·laboratives.
Descripció del projecte i de l’obra
Per introduir el tema de les màquines, vam fer una sortida al voltant de l’escola per veure les dificultats d’accés (amb la col·laboració de MIFAS) que pot tenir la gent, amb un entorn poc accessible. A partir d’aquí vam decidir què podíem fer nosaltres al respecte i va sortir la idea de dissenyar (fer un prototip) un semàfor intel·ligent, un senyal intel·ligent… amb l’ajuda de les ED1. Després de moltes proves d'assaig-error vam aconseguir algunes funcions viables. L'últim pas va ser escriure una carta a l’ajuntament amb tot el què havíem detectat i amb les nostres idees de millora.
Creació d’obres o productes
Un cop fetes les investigacions i abans d'enviar la carta a l'Ajuntament, vam decidir fer un prototip: un semàfor intel·ligent, un senyal intel·ligent… utilitzant material reciclat (cartró, fusta, cola…). Per donar-li forma, vam utilitzar la talladora làser i, amb l’ajuda de les ED1, vam programar les pantalles led i també vam dotar els prototips de so i moviment amb els ultrasons i els servomotors. Vam fer servir els microblocks i tot i que va ser complicat, va ser possible gràcies a la col·laboració del mentor Antoni Bancells i d’un munt d’assaig i error.

Col·laboradors externs
MIFAS i Ajuntament de Lloret de Mar.
Preguntes connectores
Com podem ajudar/facilitar l’accés a l’escola per a tothom?
Com podem ajudar a l'eliminar les barreres que dificulten l'accés a l'escola?
Perquè estem creant aquests prototips?
Què podem fer, amb tot el què tenim, per millorar i/o perfeccionar el nostre prototip?
Com ho farem perquè tot el treball que hem fet, arribi a la gent que pot aconseguir fer canvis en l’accés a l’escola?
Objectius d’Aprenentatge
Utilitzar dispositius i recursos digitals de manera responsable i eficient, així com cercar, seleccionar, crear i compartir informació i continguts digitals, per tal de comunicar-se i treballar col·laborativament en xarxa dins de projectes d’aprenentatge o investigació.
Formular preguntes i plantejar hipòtesis sobre fets i fenòmens del medi, aplicant diferents formes de raonament i mètodes del pensament científic, per tal de prendre decisions creatives i responsables que afavoreixin actuacions ètiques i sostenibles.
Analitzar de manera crítica les causes i conseqüències de la intervenció humana en el medi, i integrar els vessants social, econòmic, cultural, tecnològic i ambiental dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, per tal de fomentar la presa de decisions responsables i la participació activa en la cerca de solucions sostenibles, tant de manera individual com col·lectiva.
Reflexió
Els mestres que l’hem treballat valorem positivament la forma en què s’ha treballat el tema i els aprenentatges de l’alumnat. Tots estaven molt implicats i volien crear màquines, objectes, coses… pel fi que ens havíem proposat. Millorar l’accés a l’escola. Als nens els hi ha agradat molt. “Ha sigut molt divertit i hem après molt” "Amb la sortida hem pogut veure que no per tothom és fàcil arribar a l’escola” ”La programació de les ED1 ha sigut una mica difícil però ha quedat molt xulo”