Projecte Destacado

Com crear un hort ecològic?

Escola Font del Roure - Masquefa

Primària 2n Cicle

a8060605@xtec.cat

.

Col.laboradors

Share
Etapa/Cicle
Primària 2n Cicle
Àmbits d’acció
Medi Ambient Tecnologia i Comunicació
Tecnologies Maker
Tall làser Plòter de tall Impressió 3D Programació
Durada
Selecciona una opció...

Pregunta essencial, repte o servei

Com podem transformar l’hort de l’escola en una eina per cuidar el planeta i ajudar la nostra comunitat?

Propòsit del projecte

Que l'alumnat prengui consciència de la importància i l’esforç que suposa treballar un hort, comprengui la biodiversitat agrícola i els valors de la pagesia tradicional, iniciant-se en la cultura emprenedora mitjançant el treball cooperatiu i la gestió econòmica. Que esdevingui protagonista d'una transformació social a través de la cura del planeta i l’enfortiment dels vincles amb la comunitat, afavorint pràctiques sostenibles i la recuperació de sabers locals.

Descripció del projecte i de l’obra

Aquest projecte fomenta la cultura emprenedora. L’alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el suport de l’escola, l’administració local, les empreses i altres entitats de la localitat. El projecte incorpora la recuperació de llavors antigues de la zona gràcies a la mentoria del col·lectiu Eixarcolant, promovent així la biodiversitat agrícola i el respecte per la saviesa de la pagesia tradicional. Es dona valor al sector primari, la cura de l'espai i l'esforç necessari per tirar endavant un hort, tot fomentant una consciència ambiental, social i alimentària entre l’alumnat.

Creació d’obres o productes

El producte final és la venda dels productes al mercat municipal, però per arribar fins aquí hi ha tot de productes previs: treball de l’hort a partir del calendari del pagès, creació de planter amb control de la temperatura i la humitat de l’aire i la humitat de terra, creació de la cooperativa escolar… A més s’ha ampliat la feina amb el jardí de les olors a cicle inicial.

Col·laboradors externs

Tenim el suport del programa CUEmE de la Diputació de Barcelona, la Xarxa Anoia Meteocentres i la Cooperativa Eixarcolant (Jorba). Col·laboració amb el Casal d’avis de Masquefa. Taller Vida, terra i arrels de La Unió de Pagesos de Catalunya

Preguntes connectores

PROBLEMA I REALITAT
-Què necessita una planta per créixer?
-Com podem crear un entorn favorable perquè creixi una planta?
NOSALTRES
-Hem cuidat una planta alguna vegada?
-Hem viscut el procés o cicle de vida d’una planta?
ACCIÓ TRANSFORMADORA
-Què podem fer per donar sortida als productes de l’hort?
-Què fem amb els diners que guanyem amb la venda de productes?
ELS ALTRES
-Sabem a qui demanar ajuda per tirar endavant l’hort?
-Coneixem entitats que ens assessorin sobre com, quan, què i on plantar?

Objectius d’Aprenentatge

Llengües:
Desenvolupar la competència lectora a través de textos relacionats amb el projecte.
Elaborar textos escrits amb la intenció d’organitzar o compartir la informació.
Crear i editar documents i presentacions pròpies utilitzant les eines de format (processador de textos i aplicacions) Presentacions i Canvas per elaborar els cartells de difusió de vendes i els rètols dels productes.
Matemàtiques:
Utilitzar estratègies de comptatge (magnituds, sistema monetari), estratègies de càlcul, interpretació numèrica de les factures de compres, el balanç de la comptabilitat, numeració, etc.
Resoldre problemes i reptes aplicats a l’hort. Introduir l’educació financera aplicant el càlcul i l’estimació de quantitats i canvi (bitllets, euros i cèntims d’euro) en la vida quotidiana (ingressos, despeses i estalvi), promovent decisions per a una gestió responsable dels diners.
Coneixement del Medi Natural i Social:
Estudiar i analitzar les característiques dels diferents ecosistemes per mantenir l’equilibri, per tal d’entendre i prendre bones decisions respecte a l’ús dels recursos naturals del planeta i del nostre entorn proper. Identificar les característiques pròpies de les plantes.
Educació Artística:
Dissenyar produccions artístiques: logotip, eslògan, disseny de la parada, nom de la cooperativa, etc. Elaborar les bosses de compra sostenibles.

Reflexió

Les persones implicades en el projecte destaquem la importància de la col·laboració entre l’escola, les entitats locals i els agents socials. Aquesta sinergia ha permès crear una experiència educativa rica i pràctica per a l’alumnat, afavorint el desenvolupament de competències transversals com la responsabilitat, el treball en equip i la gestió financera. La implicació dels col·laboradors externs ha estat fonamental per garantir l'èxit del projecte i fomentar el sentiment de comunitat i la sostenibilitat.