Projecte

El meu barri

Institut Campclar - Tarragona

ESO 1r Cicle

e3006125@xtec.cat

.

Col.laboradors

Share
Etapa/Cicle
ESO 1r Cicle
Àmbits d’acció
Salut i Benestar Drets humans i equitat
Tecnologies Maker
Impressió 3D
Durada
més de 50 hores

Pregunta essencial, repte o servei

Què et fa sentir orgullós del teu barri?

Propòsit del projecte

Que l’alumnat faci propostes de millora de l’entorn proper des de l’equitat en l’accés a serveis i la justícia social, desenvolupant la seva capacitat crítica, que els faci valorar els aspectes positius i negatius del seu barri.

Descripció del projecte i de l’obra

El projecte consisteix en l’exploració del barri per part de l’alumnat, analitzant la seva mobilitat, sostenibilitat i edificis emblemàtics. A través d’enquestes, recerca i sortides de camp, han identificat els punts forts i àrees de millora, proposant solucions per afavorir la vida al barri.

Creació d’obres o productes

L’alumnat dissenya enquestes sobre les necessitats del barri, les analitza, presenta oralment les seves conclusions i arriba a un consens per determinar elements de millora. Finalment argumenta una proposta conjunta i fa una intervenció artística al carrer (bafarades que expressen vivències i emocions). A més crea maquetes d’edificis emblemàtics i l’entorn, les exposa a la comunitat i recull les seves opinions. Aquest procés fomenta l’aprenentatge actiu, la reflexió crítica i el compromís ciutadà. Els elements de mobiliari urbà, són dissenyats amb Tinkercard i construïts amb la impressora 3D.

Col·laboradors externs

Escoles col·laboradores: les escoles col·laboradores ajuden que l’alumnat conegui i valori totes les entitats educatives de què disposa el barri. El projecte apropa l’alumnat de 6è a l’institut en les visites prèvies a la seva incorporació.
Futurs col·laboradors externs: Ajuntament de Tarragona (Consell Municipal d'Infants), OMAC - Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana (OMAC Ponent), associacions de veïns, serveis públics (mercat, biblioteca, transport públic...).

Preguntes connectores

Què coneixes del teu barri?
Per què s'han triat aquests edificis emblemàtics?
Com et mous pel teu barri? Quines possibilitats ens ofereix el barri perquè tingui una gestió sostenible?
Com ha evolucionat en els últims anys? Com podem afavorir la vida al barri?
Què et fa sentir orgullós del teu barri?
Com podem mostrar el nostre edifici i el seu entorn a la comunitat?
Què hem après? Com en faries difusió? Què t'agradaria compartir del teu barri? Com ho compartim amb la comunitat?

Objectius d’Aprenentatge

- Analitzar i identificar els elements principals del barri, les seves necessitats, per reconèixer la seva importància en el context social i ciutadà.
- Reflexionar sobre els canvis socials, urbanístics i ambientals que han tingut lloc al barri per elaborar propostes que promoguin accions individuals i col·lectives basades en un raonament crític.
- Representar un espai del barri mitjançant una maqueta i una exposició fotogràfica per comprendre la seva rellevància històrica, social i funcional.
- Valorar el lloc on viuen i la capacitat de provocar canvis per a reivindicar necessitats del seu barri.

Reflexió

“El projecte El meu barri dona la possibilitat a l’alumnat d’estudiar objectivament com són els barris de Ponent”, Coordinadora de Projectes 2n ESO. “Tinc ganes de fer la maqueta de la meva escola”, alumne de 6è. “Tenia por d’aquest projecte però m’ha servit per conèixer millor la realitat dels meus alumnes”, professora d’anglès de 2n ESO.