Projecte

DESEMBOLICA’T

Escola Prat de la Riba - Reus

Contacte: mflore26@xtec.cat

Share
Etapa/Cicle
Primària 1r Cicle
Desafiaments
Medi Ambient
Tecnologies Maker
Cosit
Durada
entre 35 i 50 hores

Com podem reduir els plàstic que ens trobem al pati?

Descripció del projecte i de l’obra

El projecte Desembolica’t, dins del marc IDEA: Impacte social, desenvolupament sostenible, educació i art, es va iniciar amb la presència de residus plàstics al pati de l'escola. Després de diverses activitats i un estudi sobre els hàbits de consum a Reus, vam descobrir que molts compradors utilitzen bosses de plàstic d'un sol ús al Mercat de marxants. Això va inspirar la idea de creació de “tote bags” cosint samarretes velles, que vam distribuir gratuïtament al mercat. També vam crear una escultura artística amb una branca d'olivera on penjaven desitjos per millorar l'impacte humà en el medi

Reflexió

L'alumnat ha pres consciència de l'impacte dels residus i s'ha empoderat per trobar solucions reals. Aprendre a cosir ha millorat la seva motricitat fina i els ha fet descobrir com reparar la roba. Regalar les bosses cosides als compradors del Mercat, compartint la seva transformació i l'impacte dels residus va plasmar l'aprenentatge. La creació d'una escultura va aportar una dimensió artística i emocional. Veient la reducció de plàstics al pati i les bosses reutilitzades, el projecte ha demostrat tenir sentit.

Recursos i materials

Productes vinculats

Logo Escola

LogoSociComunitari

Propòsit del projecte

El propòsit d’aquest projecte és que els infants tinguin les eines i la imaginació per canviar els costums de la gent de Reus, en particular a l’ús de les bosses de plàstic, cap a opcions més sostenibles. Aquestes eines es poden extrapolar a altres àmbits.

Col·laboradors externs

- L'Illa del Safrà: Creació d'una escultura amb materials naturals com a part d'un projecte artístic, simbolitzant la connexió amb la natura. - Mercat Central de Reus: Realització d'entrevistes als compradors per analitzar els hàbits de compra de la ciutadania de Reus. - Mercat Ambulant de Reus: Col·laboració amb els alumnes de l'escola per fomentar l'ús de bosses reutilitzables, finalment, durant el Nadal van crear i distribuir "tote bags" pròpies del Mercat Ambulant durant el Nadal.

Preguntes connectores

- Què té la nostra ciutat que la fa especial? - Quin és el teu espai preferit de la ciutat? - Com anem a comprar la gent de Reus? - Per què el plàstic és tan perjudicial per al nostre entorn?

Objectius d’Aprenentatge

- Conèixer l'entorn local i l'impacte ambiental dels residus per fomentar el respecte pel medi i el sentiment de pertinença. - Conèixer les propietats dels materials per desenvolupar una consciència crítica sobre els residus i el seu impacte. - Aprendre tècniques de costura i reutilització per reduir la petjada ecològica i potenciar la creativitat. - Conscienciar-se sobre l'impacte dels plàstics per promoure accions responsables en la protecció del planeta. - Aprendre a fer diferents estudis estadístics de recull i anàlisi de dades, per prendre decisions sobre problemàtiques socials i ambientals.