Projecte

Som luthiers

Escola Sant Llàtzer - Tortosa

Contacte: e3008389@xtec.cat - 977443546

Share
Etapa/Cicle
Primària 3r Cicle
Desafiaments
Tecnologia i Comunicació Salut i Benestar
Tecnologies Maker
Eines manuals Audiovisual Programació
Durada
més de 50 hores

Com la tecnologia ha influït en la música? I en nosaltres?

Descripció del projecte i de l’obra

Aquest projecte neix a partir d’una inquietud de grup al voltant de l’ofici dels luthiers, d’on sorgeix el desig compartit de construir de manera individual i col·lectiva diferents instruments musicals. El repte de fer sonar la maqueta d’un piano ens porta a la necessitat de fer servir la tecnologia, la qual cosa ens convida a investigar sobre com aquesta ha influït en la música. Aleshores, iniciem una investigació a casa i descobrim diferents aparells que ens sorprenen; els compartim, els analitzem i els provem. Però… quins són els aspectes positius i negatius de tenir música gratuïta i imme

Reflexió

Aquest projecte ens fa descobrir que darrere de cada objecte que trobem a casa hi ha un relat familiar. “Ma mare em va obrir un calaix que mai m’havia ensenyat…” (Vega). “Aquest tocadiscs era de mon iaio, jo no l’havia vist abans, i em va explicar que el tenia des que festejava amb ma iaia” (Ona). “Abans no era tan fàcil escoltar música, potser això ens fa ser una generació… impacient? El fet de tenir a l'abast tota la música que volem, com ens afecta?” (Nines, mestra de música).

Recursos i materials

Productes vinculats

Logo Escola

LogoSociComunitari

Propòsit del projecte

Desenvolupar en els infants la capacitat d'entendre i apreciar diferents aspectes de la música i els instruments musicals, mitjançant l'exploració de l'ofici del luthier i la construcció d'instruments amb materials reciclats. A més, el projecte buscarà analitzar la relació entre tecnologia i música enregistrada, així com els aspectes positius i negatius de l'accés gratuït i immediat a la música. Tot això amb la finalitat de fomentar la creativitat, la consciència ambiental, el valor dels oficis artesanals i una actitud responsable i crítica amb relació al consum musical.

Col·laboradors externs

Festival Toca'm

Preguntes connectores

- Com és l’ofici de fabricant d’instruments musicals? - SOM LUTHIERS: Com podem construir instruments fent servir material reciclat? - Com podem fer sonar la maqueta d’un piano? - Quina relació té la tecnologia amb la música enregistrada? - Quins són els aspectes positius i negatius de poder sentir música gratuïta i immediata actualment? - Som la generació de la immediatesa. Què podem fer per tenir una millor salut mental i viure més a poc a poc?

Objectius d’Aprenentatge

- Entendre l'ofici de fabricant d'instruments musicals, investigant els seus processos i tècniques, amb la finalitat de valorar els oficis artesanals i la seva contribució a la música. - Aprendre a construir instruments musicals utilitzant varietat de material reciclat per a cultivar la creativitat i la consciència ambiental. - Aprendre a fer sonar la maqueta d'un piano, coneixent el funcionament de les seves parts amb la finalitat de fomentar la comprensió dels instruments musicals i l'apreciació de la música. - Entendre la relació entre la tecnologia i la música enregistrada, explorant els diferents dispositius i programes utilitzats en la producció musical per reconèixer la importància de la tecnologia en l'evolució i difusió de la música. - Analitzar els aspectes positius i negatius de poder sentir música gratuïta i immediata actualment, identificant els beneficis i desavantatges per als usuaris i els artistes per desenvolupar una actitud crítica i responsable envers el consum de música.