Projecte

Els invisibles de la societat

Escola Marta Mata - Girona

Contacte: adriana@escolamartamatagirona.net, faig@escolamartamatagirona.net

Share
Etapa/Cicle
Primària 3r Cicle
Desafiaments
Justícia Global Pau i Democràcia
Tecnologies Maker
Eines manuals Audiovisual
Durada
entre 25 i 35 hores

Com podem visibilitzar els invisibles de la història dins la societat?

Descripció del projecte i de l’obra

Cada grup d'alumnat escull un dels col·lectius considerats invisibles a la societat, n'estudia la casuística, es posa en contacte amb associacions que ajuden a visibilitzar aquests col·lectius i elabora un projecte amb ells de forma conjunta: campanya paneres de Nadal pels sense llar, exposició PIL Ter, elaboració sabó per recollir diners per marató de TV3, vídeo vida diària a una residència de gent gran, cartell de defensa del col·lectiu LGTBIAQ+, vídeo per la no violència de gènere pels mossos, vídeo amb Xiula contra el bullying. Acaben amb representació conjunta de l'obra de teatre Wonder.

Reflexió

Alumnat: és un projecte que ens ha ajudat a conèixer de ben a prop diferents persones i els seus sentiments. Hem fet noves amistats. Mestres: genial col·laborar amb entitats per sensibilitzar l'alumnat i el mateix professorat sobre la importància de posar el nostre granet de sorra dins la societat. Entitats: Contentes de poder sensibilitzar l'alumnat des d'una edat ben primerenca i que ens ajudin a fer-nos visibles dins la ciutat.

Recursos i materials

Productes vinculats

Logo Escola

LogoSociComunitari

Propòsit del projecte

Implicar l'alumnat en la col·laboració amb entitats de la ciutat per a visibilitzar els col·lectius més vulnerables de la ciutat.

Col·laboradors externs

Associació PIL Ter (immigrants), Associació Som Sostre (sensellar), Mossos d'esquadra (dones), Residència Can Regàs (gent gran), fundació Astres Girona (persones amb diversitat funcional), SAI LGTBI Girona (col·lectiu LGTBIAQ+) i grup de música Xiula (persones que reben bullying).

Preguntes connectores

Quins són els invisibles de la història? Quins són les persones referents que han ajudat a visibilitzar aquests col·lectius d'invisibles? Quines organitzacions properes es dediquen a ajudar a aquests col·lectius? Com podem ajudar a aquestes associacions? Com podem fer partícipes a les famílies del projecte? Com podem sensibilitzar l'alumnat de forma profunda?

Objectius d’Aprenentatge

Seleccionar informació sobre els col·lectius invisibles de la societat per a elaborar una presentació i compartir-la amb la resta d'alumnat. Ser conscient de les diferents realitats de la societat empatitzant en la seva situació per a poder afavorir conductes i actituds de convivència. Col·laborar amb diferents entitats de Girona que treballen amb col·lectius invisibiles de la societat per a afavorir la divulgació de la seva tasca i/o aportar-los un benefici. Participar activament en col·laboració amb entitats de Girona per a resposabilitar-se i implicar-se a la societat. Ser conscient de la diversitat lingüística i cultural de la ciutat de Girona identificant-ne els diferents col·lectius per tal d'eliminar prejudicis i estereotips. Produir una presentació oral utilitzant un llenguatge inclusiu i respectuós per a poder explicar a la resta d'alumnat el seu col·lectiu i l'actuació que es durà a terme. Adonar-se de la importància de la tasca de les associacions dins la societat per a entendre que l'actuació individual també pot ser clau per a la millora d'aquesta. Participar activament en l'obra de teatre Wonder i representar-la davant les famílies per sensibilitzar-les sobre la temàtica del projecte que estem treballant.