Projecte

Comarques i el Maresme

Escola Josep Manuel Peramàs - Mataró

Contacte: a8020917@xtec.cat

Share
Etapa/Cicle
Primària 2n Cicle
Desafiaments
Medi Ambient Salut i Benestar
Tecnologies Maker
Eines manuals Audiovisual
Durada
entre 10 i 25 hores

El Maresme és un bon lloc per viure?

Descripció del projecte i de l’obra

A partir d’uns “flyers” amb imatges sobre la comarca i l’eslògan, “El Maresme, un bon lloc per viure”, els nens i nenes de 4t comencen a fer-se preguntes i a investigar sobre si la nostra comarca és un bon lloc per viure i quins aspectes es podrien millorar. Es fan activitats de recerca per conèixer altres comarques i la seva pròpia, i s’envia un formulari digital d’opinió a les famílies per identificar aspectes a millorar del Maresme. Finalment, les conclusions de tot plegat es lliura al Consell Comarcal del Maresme.

Reflexió

El projecte ajuda l’alumnat a connectar amb el seu entorn proper i l’implica davant de problemàtiques socials de manera significativa. Ha permès treballar de manera globalitzada tenint en compte tant els aspectes curriculars com els referits a aspectes d’esforç, treball en equip i col·laboració entre iguals, atenent la diversitat. Mestres Hem gaudit investigant sobre la nostra comarca, treballant per equips i ens ha agradat poder contribuir en aportar propostes de millora del Maresme al Consell Comarcal. Alumnes

Recursos i materials

Productes vinculats

Logo Escola

LogoSociComunitari

Propòsit del projecte

Tenir coneixements sobre les comarques de Catalunya, en especial la del Maresme, i fomentar pràctiques d'indagació per fer propostes de millora sobre l'entorn proper.

Col·laboradors externs

El Consell Comarcal del Maresme ha col·laborat amb nosaltres rebent-nos i explicant-nos la seva tasca per la nostra part li lliurem propostes que poden guiar futures accions del Consell. Les famílies han col·laborat amb el qüestionari fet per l'alumnat i l'alumnat els ha informat de tota la recerca feta i de les seves propostes.

Preguntes connectores

-Què vol dir que el Maresme és un bon lloc per viure? -Què és el Maresme? On està el Maresme? -Què és una comarca i quins tipus hi ha? -Quines són les comarques de Catalunya?" -Com és el Maresme? Quins municipis la formen? -Les cançons són fonts d'informació? -Quins llocs recomanaries per anar a visitar? -Què és el Consell Comarcal? -Com podem mostrar el que hem investigat de la nostra comarca? -Quins aspectes cal millorar per que sigui un bon lloc per viure?

Objectius d’Aprenentatge

-Reconèixer diferents indrets del Maresme a través d'imatges i vídeos per poder descobrir-lo. - Entendre la magnitud dels territoris anant des del planeta Terra fins a la comarca del Maresme per a pendre consiència de les dimensions i repartició política de la nostra comarca. -Identificar diferents elements dels tres tipus de comarca per entendre les seves característiques. - Identificar algunes comarques de Catalunya, les seves capitals i la situació en un mapa per poder localitzar-les i conèixer-les - Conèixer els trets d'identitat de la comarca per poder plantejar-se si és un bon lloc per viure. -Aprendre una cançó sobre la comarca per poder veure que les cançons també són una font d'informació. -Ser capaç de recomanar una ruta de la comarca per fer difusió del nostre patrimoni cultural. -Aprendre quina és la funció del Consell Comarcal en el Maresme a través d'una visita per poder conèixer aquest òrgan i les seves funcions. - Crear un lapbook aprofitant la informació d'una presentació feta a través del classroom per donar a conèixer la comarca. -Analitzar les respostes d'un formulari d'opinió passat a les famílies per tal de detectar les opinions, necessitats i propostes de millora per tal de fer-les arribar al Consell Comarcal. -Reconèixer el que han après a través de diferents activitats per poder ser conscients del seu propi aprenentatge.