Projecte

Refugi climàtic al nostre pati

Escola Josep Manuel Peramàs - Mataró

Contacte: a8020917@xtec.cat

Share
Etapa/Cicle
Primària 3r Cicle
Desafiaments
Medi Ambient Tecnologia i Comunicació Salut i Benestar
Tecnologies Maker
Tall làser Impressió 3D Eines manuals
Durada
entre 10 i 25 hores

Com podem millorar el nostre pati per afrontar una onada de calor?

Descripció del projecte i de l’obra

L’alumnat de 5è rep una carta convidant-lo a participar en el projecte Re-Natura, una iniciativa de l’Ajuntament de Mataró per actuar davant l’escalfament global, fent dels patis, refugis climàtics. A partir d’aquí, l’alumnat reflexiona sobre com afecta una onada de calor a l’ésser humà, investiga què són els refugis climàtics i dissenya i confecciona maquetes, de manera col·laborativa, per tal de poder donar resposta al repte plantejat i presentar millores perquè el seu pati esdevingui un refugi climàtic.

Reflexió

El projecte els ajuda a connectar amb el seu entorn proper i l’implica davant un problema global d’una manera molt significativa. Hem pogut treballar globalment posant èmfasi no només als aspectes curriculars, sinó també als valors del treball en equip i la col·laboració tenint en compte la diversitat. Mestres referents Ens agrada molt el disseny i hem gaudit construint una maqueta i experimentant amb diferents materials i eines. A més, hem pogut col·laborar en la millora del nostre pati treballant en equip.Alumne

Recursos i materials

Productes vinculats

Logo Escola

Propòsit del projecte

Què l'alumnat faci la proposta de transformació del pati de l'escola en un refugi climàtic fomentant el pensament i l'acció crítica.

Col·laboradors externs

Ajuntament de Mataró. Col·laboració amb el projecte Re-natura Mataró que té com objectiu l'Adaptació dels patis escolars com a refugis climàtics i espais educatius de biodiversitat.

Preguntes connectores

Com ens afecta una onada de calor? Què és un refugi climàtic? Quins canvis haurem de fer al pati per convertir-lo en un refugi climàtic? Com representar les nostres propostes d'un refugi climàtic? Com puc explicar tot allò que he après?

Objectius d’Aprenentatge

-Treballar les tipologies textuals a partir de l'elaboraració d'una carta formal per donar resposta a la proposta de l'Ajuntament. -Indagar com afecta les altes temperatures al nostre cos per actuar davant una onada de calor. -Argumentar oralment i per escrit com afecten les altes temperatures al nostre cos per actuar davant una onada de calor. -Comunicar oralment i per escrit el procés d'aprenentatge per afavorir la metacognició de l'alumnat. -Entendre què és un refugi climàtic i les seves característiques per tal d'adequar les propostes a la demanda del projecte. -Elaborar una maqueta de manera col·laborativa amb elements naturals per recollir les propostes de millora del pati perquè esdevingui un refugi climàtic. -Interpretar i aplicar escales numèriques (plànols) per construir la maqueta.